Izvor: eKapija | Srijeda, 23.11.2011.| 10:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ove godine umanjena sredstva: Za projekte poticaja tehnološkog napretka 85 000 KM

(Foto: b)

Ministarstvo znanosti i tehnologije RS-a za ovu godinu planira 85 000 KM sredstava dati za projekte poticanja tehnološkog napretka.

Radi se o dosta nižem iznosu u odnosu na prošlu godinu kada je za poticaj ovoj oblasti izdvojeno 440 000 KM. Ovo značajno smanjenje je, kažu iz Ministarstva, rezultat rezanja ukupnog proračuna RS-a.

Ministarstvo je već raspisalo javni poziv. U njemu je u skopu ove oblasti predviđeno financiranje tri vrste projekata. Jedna od njih je razvoj tehnologije, kojim će biti obuhvaćeni projekti razvoja tehnologije za izradu elaborata za poticaj tehnološkog razvoja odgovarajućih oblasti od značaja za gospodarski razvoj, testiranje i uvođenje suvremene ili značajno poboljšane postojeće tehnologije, sa mogućnošću provjere na modelu, prototipu ili pilot-tehnologiji. Za njega su osigurana sredstva od 45 000 KM.

Za uvođenje suvremene opreme kojom se uvodi nova tehnologija ili značajno poboljšava postojeća, i to za konstrukciju, izradu i ispitivanje suvremene opreme te njenu nabavku, ove godine je namijenjeno 25 000 KM. Iznos od 15 000 KM osiguran je za financiranje sudjelovanja na stručnim skupovima o razvoju tehnologije.

Za sredstva mogu aplicirati instituti koji se bave ovom oblasti, općine, privredne organizacije, nevladine organizacije kao i fizička lica koja se bave inovatorstvom.

Inače, jači fokus na poticanju tehnologija i inovacija predviđen je i novim nacrtom ekonomske politike RS-a za sljedeću godinu.U njoj se navodi da je uskoro planirana i izrada Strategije znanstvenog i tehnološkog razvoja RS za naredni petogodišnji period.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.