NavMenu

Zakon o građevinskim proizvodima određuje ko može na evropsko tržište

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.11.2011. 15:56
Komentari
Podeli

Zakon o građevinskim proizvodima koji uskoro treba da se usvoji u Republici Srpskoj predstavljat će zakonski okvir koji će propisivati procedure dokazivanje upotrebljivosti građevinskih proizvoda te uslove za njihovo stavljanje na tržište.

Cilj donošenja ovog zakon, čije je predlagač Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, jeste stvaranja mogućnosti da građevinski proizvodi iz Republike Srpske mogu biti izvezeni na tržište zemalja EU ili zemalja okruženja koje nisu još članice Evropske unije.

Realizacija Zakona o građevinskim proizvodima jedan je od prioriteta navedenih u Nacrtu ekonomske politike RS-a za narednu godinu. U tom dokumentu se navodi da građevinski proizvodi moraju imati tehničke karakteristike kojima se obezbjeđuju bitni zahtjevi za objekat u pogledu mehaničke otpornosti i stabilnosti, zaštite od požara, higijenska i zdravstvena zaštita, zaštita životne sredine, zaštita od buke, energetska efikasnost i bezbjednost tokom upotrebe.

"Postoji više uslova koje neka firma treba da ispuni da bi njen proizvod mogao biti izvezen u zemlje EU, kao što su npr. funkcionalnost, izgled, povoljna cijena, rok isporuke, neophodan kvalitet za tu kategoriju proizvoda, adekvatan marketing i drugo. Ovi uslovi nisu zakonski i obavezujući, ali ipak, većina privrednih društava mora ih ispuniti da bi obezbijedila svoj dio tržišta", navodi se u Nacrtu ekonomske politike.

Također, postoje zakonski i obavezujući uslovi za plasman proizvoda na tržište EU, koji se odnose na zaštitu zdravlja i sigurnosti građana.

Zbog toga je Privredna komora Republike Srpske, zatražila hitno donošenje ovog zakona, kako bi se zaštitila prava potrošača i osigurao kvalitet građevinskih proizvoda koji se proizvode ili se koriste u Republici Srpskoj iz uvoza.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.