NavMenu

Upravljanje kvalitetom: Osnovni preduvjet za opstanak kompanija na tržištu

Izvor: eKapija Utorak, 22.11.2011. 11:34
Komentari
Podeli

Osnovni preduvjet za opstanak kompanija na tržištu je upravljanje kvalitetom, za razvoj biznisa - poslovna izvrsnost, a za jačanje pozicije na tržištu- brend, smatra Mirsada Adembegović, članica upravnog odbora Asocijacije za kvalitet u BiH, te idejni tvorac projekta "Unapređenje kulture kvaliteta u BiH".

Kao razlog zašto je oblast kvaliteta tako važna za bh. privrednike navodi to što, uskoro, bez certifikata o kvalitetu oni neće moći plasirati svoje proizvode i usluge, niti na inozemno niti na domaće tržište.

Trenutno, to jeste veliki teret za bh. privrednike, ali je također i potreba te jedina opravdana investicija, i to iz dva razloga. Prvi je što će država, kaže, morati u što kraćem roku usvajati europske direktive i harmonizirati naše zakonodavstvo iz ove oblasti, a drugi je što ni domaći ni strani investitori neće raditi sa firmama koje ne posluju po europskim i svjetskim standardima.

"Mc Donald`s je, na primjer, došao u BiH i traži domaće proizvođače/dobavljače, ali uvjet je da imaju HACCP – to je šansa prvenstveno za MSP-ove... Ulaskom Hrvatske u EU mnogi proizvodi iz BiH, pogotovo životinjskog porijekla, izgubit će tržište i biti usmjereni na domaće, ali će i tu morati imati HACCP i zadovoljiti stroge kriterije koji se nameću trgovinama... Osim toga kod nas dolaze veliki brendovi što znači da i naše kompanije moraju imati brendove da bi opstale na tržištu ili da bi imale bolju pregovaračku poziciju", navodi naša sugovornica.

Ipak, ohrabruje činjenica da je u BiH urađeno mnogo u oblasti kvaliteta, samo što to sve treba uvezati i posložiti. "Problem je jedino što imamo sve manje i manje vremena. Za uvođenje sustava upravljanja kvalitetom jednoj kompaniji treba najmanje šest mjeseci", objašnjava nam Adembegović.

Dodaje da je ipak najveća odgovornost na nadležnim državnim organima koji trebaju oblast kvaliteta staviti na listu prioriteta. Mišljenja je također da svatko od nas može dati svoj doprinos. Prošle godine je tako u organizaciji Privredne štampe i Asocijacije za kvalitet u BiH pokrenut i projekt "Unapređenja kulture kvaliteta u BiH i dodjela državne nagrade za kvalitet" s ciljem da se promovira kvalitet na nivou BiH, da se povezuju i okupljaju svi relevantni subjekti iz ove oblasti kvaliteta i da se doprinosi jačanju jedne nove snage u bh. ekonomiji - pokreta za kvalitet - koji direktno utiče na kreiranje novog poslovnog ambijenta.

"Domaći privrednici, prvenstveno poduzetnici, moraju brzo mijenjati način poslovanja kako bi bili spremni za tržištnu utakmicu. Implementacija sustava kvaliteta po ISO ili nekom drugom, međunarodno priznatom standardu/ima je najbolje rješenje, jer samo međunarodno priznati certifikati su dokaz kvaliteta", kaže ova magistrica marketinga iz oblasti brendinga.

Praktične koristi koje kompanije mogu imati od uvođenja sustava upravljanja kvalitetom su višestruke, tako što kompanije ulaganjem u uvođenje i unaprijeđenje ovog sustava, za isto ili manje novca koji, inače, ulaže u poslovanje, postižu dupli efekt.

"Sa jedne strane, efikasnije se organiziraju svi resursi i ukupno poslovanje, a s druge strane definiraju se svi elementi za izgradnju jakog brenda. Cilj je jedan – privući i zadržati zadovoljne kupce koji generairaju profit dugoročno", navodi Adembegović. Zbog toga smatra da naše kompanije mogu organizirati kvalitetno poslovanje ako uvedu standarde upravljanja kvalitetom. To je najjednostavnije, najjeftinije i najsigurnije rješenje za kompanije, smatra ona. Naglašava da je malim i srednjim kompanijama najbolje rješenje da idu u izgradnju korporativnog brenda jer je to jeftinija varijanta od brendiranja proizvoda.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.