NavMenu

Evropa prelazi na samogaseće cigarete

Izvor: eKapija Petak, 18.11.2011. 14:41
Komentari
Podeli

U svim zemljama Evropske unije cigarete koje se nađu u prodaji morat će ubuduće biti proizvedene od papira koji zaustavlja njihovo sagorijevanje i gasi cigaretu ako se iz nje ne povlači dim, piše France presse, a prenose agencije.

"Postoje dokazi da se broj nesrećnih slučajeva može smanjiti za više od 40 posto uvođenjem ovakvih cigareta", saopćila je Evuropska komisija, pozivajući se na podatke dobijene iz Finske, prve zemlje članica EU u kojoj je ova mjera na snazi još od 2008. godine.

Ova mjera će se početi primenjivati od ovog vikenda, a u Briselu navode da se na taj način godišnje može spasiti oko 500 života iz 30.000 požara koji svake godine izbiju zbog neugašenih cigareta.

"Sigurna cigareta ne postoji, i svakako je najsigurnije ne pušiti nikako. Za one koji ipak izaberu pušenje, nove norme koje će uskoro stupiti na snagu primorat će proizvođače cigareta" da primijene propise koji bi mogli "zaštititi stotine građana od rizika od požara", ocijenio je evropski povjerenik za zdravlje i potrošače John Dalli.

U četvrtak ističe trogodišnji period koji je dat duhanskoj industriji da se prilagodi novim zahtjevima, što znači da će se u svih 27 zemalja EU od petka primjenjivati isti standard kao i u SAD, Kanadi i Australiji.

Nova mjera se jedino ne odnosi na cigare.

Proizvođači papira za cigarete su promijenili postupak i ugradili na dva mjesta u cigareti prsten od gušćeg papira. Nakon što je bačena, cigareta bi trebalo da se ugasi sama kada izgori do jednog od prstenova koji smanjuje dotok zraka.

Vrijeme raspadanja ovih cigareta je kraće, što smanjuje rizik od zapaljivanja namještaja, posteljine i drugih materijala.

Nove norme sigurnosti će biti objavljene u četvrtak u Službenim novinama Evropske unije. Na nacionalnim vlastima je zatim da kontroliraju primjenu nove mjere koja će se odnositi na nove cigarete puštene na tržište.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.