Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.11.2011.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ko će birati "Fotografiju godine BiH 2011"?

(Foto: b)

Foto: Alfons Rodriguez (by Nuria Gras)

Za selekciju fotografija i odabir pobjednika na konkursu „Fotografija godine BiH“ za 2011. godinu, koji organizuje portal „Fotografija.ba“, zadužen je stručni žiri koji čine: Alfons Rodriguez, Dženat Dreković i Mario Periša.

Predsjednik žirija, Alfons Rodriguez, proslavljeni španski fotograf, svima koji planiraju učestvovati na konkursu, uputio je nekoliko savjeta:

  • Dobra fotografija ne ovisi o vašem fotoaparatu niti o objektu koji fotografišete, nego o vašem pogledu na svijet i senzibilitetu;
  • Fotograf mora poštovati motiv i sadržaj fotografije jednako koliko poštuje i samog sebe;
  • Dobra fotografija je ona koja prikazuje interesantnu i dobru priču – jasno opisanu!

U nastavku pročitajte kratke biografije članova žirija:

Alfons Rodriguez (Barcelona, Španija) - free lance fotograf sa petnaestogodišnjim iskustvom, koji najviše voli dokumentarnu fotografiju sa akcentom na socijalnu angažiranost i antropologiju. Za sebe kaže da mu je putovanje stil života, što potvrđuju i projekti na kojima je učestvovao kao član međunarodnih ekspedicija (Irak, Sjeverna Koreja, Indija itd.). Fotografiju je studirao na uglednom univerzitetu IDEP u Barceloni. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih posebno ističe „Godó Award of Photournalism“, najprestižniju fotografsku nagradu u Španiji. Autor je i tri knjige: "Walata and Tichitt, heart and soul of the mauritanian desert", “Congo The Neverending War” i “Figuig, Memories of an oasis”. Kao fotoreporter sarađivao je sa brojnim svjetskim magazinima. *Više informacija o Alfonsu Rodriguezu možete naći na www.armphoto.com.

Dženat Dreković (Sarajevo, BiH) – fotograf je Magazina Dani. Formalno obrazovanje stekao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu na odsjeku Fotografije. U svojoj karijeri, fotografije je izlagao je na brojnim domaćim i internacionalnim izložbama, te je učestvovao je u mnogobrojnim projektima kao član ULUPUBiH i kao suosnivač Centra za fotografiju, film i multimediju u Sarajevu. Tokom karijere bio je saradnik mnogih magazina.

Mario Periša (Varaždin, Hrvatska) – predavač na Varaždinskom Veleučilištu na odsjeku Multimedije. Doktorirao je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu na odsjeku Vizuelne komunikacije, dizajn i fotografija. Od 1998.godine, kao pobjednik na natječaju Večernjeg lista, pa do 2006. godine, radio je u različitim hrvatskim tiskovinama kao fotoreporter, ali i kao urednik rubrika, objavljujući svoje kolumne i tekstove. Od 2006. godine pokrenuo je prvu nezavisnu fotografsku agenciju MAPE. Autor je više tisuća objavljenih fotografija iz različitih područja fotografije. U 2007. godini je objavio dvije reportaže za National Geographic: Divlji konji i Sinjska alka. Organizirao je svoju samostalnu izložbu „Alka izvan kruga“ u Sinju, potom dvije izložbe na temu Divljih konja u Zagrebu. Također, izdao je foto monografiju „Povratak u divljinu“ o divljim konjima s visoravni Krug u BiH.

Podsjećamo, konkurs „Fotografija godine BiH“ je prvi konkurs ovog tipa u BiH koji organizuje portal „Fotografija.ba“. Više informacija o konkursu i prijavu za konkurs možete naći na web stranici: www.fotografija.ba/konkurs.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.