Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 17.11.2011.| 10:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trgovci profitiraju na nižim carinama

(Foto: b)

Carine na uvoz određenih tekstilnih proizvoda, draguljarskih predmeta, polovnih automobila, kao i određenih vrsta mliječnih proizvoda, mesa, voća i povrća, te kafe iz EU u BiH od početka iduće godine biće duplo manje, ali se i pored toga ne očekuje smanjenje cijena ovih proizvoda, piše Glas Srpske.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su istakli da se od 1. januara 2012. godine stopa carine za tekstilne proizvode poput kaputa, ogrtača i pelerina od vještačkih i sintetičkih vlakana, odijela od vune, jakne, sakoa i pantalona, kostima od vune, pamuka i sintetičkih vlakana, bluze i košulje od pamuka ili sintetičkih vlakana sa šest odsto smanjuje na tri odsto.

"Postepeno ukidanje carina odnosi se i na draguljarske predmete i predmete zlatarstva, kao i na polovne automobile porijeklom iz EU za koja će carina sa sadašnjih šest odsto od početka 2012. godine biti smanjena na tri odsto", kazali su u UIO.

Carine će biti smanjene i na mliječne proizvode, poput nekih jogurta i mliječnih namaza, u zavisnosti od sadržaja mliječne masti u njima. Carina na ove proizvode sada je četiri odsto, dok će u 2012. godini biti dva odsto. Carine će tolike biti i za teleće i juneće meso. Osim toga, carine su smanjene i na određene vrste povrća. Takođe, za određene vrste voća kao što su jabuke, kruške, breskve, šljive, dinje carine će biti niže i iznosiće dva odsto, a to isto se odnosi i na određene vrste džemova, marmelada i sokova.

"Pržena kafa sa i bez kofeina u 2011. godini ima stopu carine od četiri odsto, a od početka 2012. godine naplaćivaće se carina u iznosu od dva odsto", kazali su u UIO.

Za sve ove proizvode od 2013. godine carina će biti u potpunosti ukinuta.

U UIO ističu da se sasvim jasno može reći da od početka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU, odnosno od 1. jula 2008. godine pa do danas nije došlo do značajnijeg smanjenja cijena proizvoda na koje se u međuvremenu ukinula ili smanjila carina.

"Zato se smanjenje cijena ne može očekivati ni početkom 2012. godine. Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo od ponude i potražnje u datom momentu zavisi kolike će biti cijene određenih proizvoda. Ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za procenat smanjenja stope carine, smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu", navode u UIO.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da će korist od smanjenja carina imati finalni kupci automobila, dok je u slučaju tekstilnih i drugih proizvoda vrlo teško očekivati da će se smanjivanje carina direktno odraziti na cijenu proizvoda.

- Teško je očekivati da će distributeri proizvoda koji se masovno koriste posegnuti za snižavanjem cijena iz prostog razloga jer država nema pravo da utiče na poslovanje trgovaca, što je vrlo loše rješenje - naglasio je Pavlović.

Dodao je da je u bivšoj Jugoslaviji postojao sistem praćenja marži, tako da se nije dešavalo da se carina snižava, a da cijene ne padaju.

Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da ni prethodnih godina nije bilo smanjenja cijena za krajnje potrošače te da to ne očekuje ni sada.

"Trgovci kada zauzmu određene pozicije teško se vraćaju unazad i sve što se dobije ukidanjem carinskih stopa faktički zadržavaju za sebe i sigurno je da će tako biti i ovog puta. To svakako nije opravdano, ali oni neće da se odreknu dodatnog profita", naglasio je Petrović.

Prihodi

U UIO navode da je smanjenje carina u proteklom periodu rezultovalo i smanjenjem prihoda od carina, ali da se taj gubitak nadoknadio povećanjem akciza, prije svega, na duvanske prerađevine. Najveći pad prihoda od carina zabilježen je 2009. godine kada je u potpunosti ukinuta carina na najveći dio proizvoda, gotovo 90 odsto, koji se uvoze i imaju porijeklo iz EU.

"Tome u prilog govori činjenica da su u 2007. godini prihodi od carina iznosili 655 miliona KM, a lani 302 miliona KM. U deset mjeseci 2011. godine prihodi od carina iznose 238 miliona KM", kazali su u UIO.

Carinske stope na proizvode uvezene iz EU u ovoj i idućoj godini

ROBA

2011.

2012.

tekstilni proizvodi

6 %

3 %

draguljarski predmeti

6 %

3 %

predmeti zlatarstva

6 %

3 %

polovni automobili

6 %

3 %

mliječni proizvodi

4 %

2 %

teleće i juneće meso

4 %

2 %

neke vrste voća i povrća

4 %

2 %

Pržena kafa

4 %

2 %

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE