NavMenu

Američki ambasador posjetio Centralnu banku: Kriza u eurozoni utiče i na BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.11.2011. 07:36
Komentari
Podeli

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH), gdje je razgovarao s guvernerom Kemalom Kozarićem.

Ambasador Moon pohvalio je rad CBBiH i njene napore u očuvanju monetarne stabilnosti, te ukazao na značaj uloge CBBiH. Također se interesovao o uticaju svjetske krize, posebno kretanja u eurozoni, na BiH.

Guverner Kozarić istakao je da će se uticaj krize u eurozoni osjetiti i u BiH. S obzirom na činjenicu da banke u BiH izvore za finansiranje kredita nalaze u zemljama Evropske unije iz kojih dolaze, moguće je da će se uticaj dužničke krize na njihove matične zemlje, odraziti i na operacije banaka u BiH.

Sadašnji podaci pokazuju da su banke u BiH visoko likvidne i da imaju dobru kapitalizaciju, ali i probleme s nekvalitetnim kreditima koji iznose 12,6 posto od ukupno odobrenih kredita.

Uticaj krize održava se i na stopu ekonomskog rasta, potom na strane investicije koje bilježe pad, dok nezaposlenost bilježi porast.

Guverner je ukazao i na činjenicu da BiH ima i svojih problema koji se ogledaju u zastoju u formiranju vlasti, neusvajanju budžeta, te zastoju u provedbi neophodnih reformi, što se odrazilo i nemogućnost realizovanja preostalih sredstava iz stand-by aranžmana.

Uz zahvalnost ambasadoru na posjeti, guverner je, u ime CBBiH, zahvalio i američkoj Vladi koja je, posredstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), pomogla realizaciju nekoliko projekata u CBBiH.

Američka pomoć u reformi platnog prometa, koja se smatra jednom od najsupješnijih reformi u BiH, a potom i u uspostavi Centralnog registra kredita fizičkih i pravnih lica i drugim projektima, omogućila je CBBiH kvalitenije operativno djelovanje, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.