NavMenu

Najbolja ostvarenja britanskog modnog filma u Kriterionu od 15. do 28. novembra

Izvor: eKapija Utorak, 15.11.2011. 14:56
Komentari
Podeli

Ambasador Velike Britanije nj.e. Nigel Casey otvorio je 14. novembra u 20.30 sati u art kinu Kriterionprojekat Udruženja modnih djelatnika i kostimografa u saradnji sa British Councilom, IUS univerzitetom i Fabrikom Duhana Sarajevo pod nazivom Modiko HD.

Prvu noć nazvanoj `Industry night` u prepunoj sali kina Kriterion gosti su održali predavanja i prikazali vodeće modne filmove iz Velike Britanije. Režiserke Kathryn Ferguson, Elisha Smyth Leverock i dizajner David Saunders govorili su o svojim profesionalnim iskustvima i tome kako je u zadnjih nekoliko godina nastao trend modnog filma, osvrćući se na njegov uticaj na modnu industriju i prezentaciju dizajnera.

15 najinteresantnijih modnih filmova će se nastaviti prikazivati u art kinu Kriterion do 28. novembra u terminima od 17.00 i 21.30 sati. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Internet i digitalna kamera su ubrzali proces širenja trendova, te pružili nove načine prenošenja ideja, time preobrazivši današnju pojavu mode. Jedan od takvih načina je korištenje filma kao medija koji bi obuhvatio modnu kolekciju jedne sezone. Ovi kratki filmovi prikazuju inspiraciju za jednu sezonsku kolekciju, time obuhvatajući sami duh dizajnerovog identiteta.

Umjetnici poput Erwina Blumenfelda još od 1950-ih godina eksperimentišu s prenošenjem fenomena mode na film. Tijekom posljednjih 10 godina filmske kamere su postale pristupačnije, te je samim tim i stvaranje modnih filmova doživjelo procvat.

Jedan od prvih koji su prepoznali potencijal ovog medijskog spoja je britanski fotograf Nick Knight. Cijenjen kao jedan od najutjecajnijih fotografa u modnoj industriji današnjice, Knight je bio zvanični fotograf poznatih ličnosti za razne reklamne kampanje. Njegova djela su se pojavila u časopisima kao što su Vogue i dr.

Filmovi koji će ovdje biti prikazani su najistaknutiji modni filmovi iz Velike Britanije. Zahvaljujući njihovoj raznolikoj upotrebi, modni filmovi su postali omiljeni medij mnogih brendova, od luksuznih brendova do brendova usmjerenih na klupsku scenu time pokazujući široku rasprostranjenost ovog medija u svijetu mode.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.