NavMenu

Tendencije Xelle BH: Uskoro proizvodnja maltera i armiranih blokova

Izvor: eKapija Utorak, 15.11.2011. 14:34
Komentari
Podeli

Vlada Tuzlanskog kantona otvorena je za sve prijedloge i sugestije privrednih subjekata, jer naš zajednički zadatak jeste aktivno učešće u rješavanju problema i prepreka s kojim se privredni subjekti na području našeg kantona susreću, istaknuto je tokom današnje posjete delegacije Vlade Tuzlanskog kantona kompaniji Xella BH d.o.o.

Kako je na sastanku, u krugu bivšeg Siporeksa u Tuzli, istaknuto Xella BH je članica multinacionalne grupacije Xella International koja inače posjeduje 110 fabrika u 40 zemalja širom svijeta. Sa 23 miliona eura investiranih u fabriku ovo je najveća dosadašnja strana investicija ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Naime, 2008. godine Xella je preuzela kompaniju Siporeks da bi nakon restrukturiranja, krajem 2009. godine započela sa sopstvenom proizvodnjom.

"Trenutno proizvodimo oko 155.000 m3 YTONG blokova godišnje što je oko 75% naših trenutnih kapaciteta, a pri tome smo jedini proizvođač koji, mimo evropskih, posjeduje i sve bosanskohercegovačke certifikate o kvaliteti", rekao je Emir Kadrić, direktor kompanije, te napomenuo da je bivši Siporeks svoj najbolji plasman ostvario sa 200.000 m3 i to za područje cijele Jugoslavije, što dovoljno govori o perspektivnosti ove Tuzlanske kompanije.

U okviru posjete razgovaralo se i planovima za budućnost, pri čemu je istaknuta trendencija da Xella BH počne i sa proizvodnjom maltera, armiranih blokova, kao i drugih proizvoda u oblasti građevine, ali i o problemima i preprekama s kojima se ova kompanija susreće u svom poslovanju i razvoju.

Između ostalog podcrtana je potreba za stabilnim snabdijevanjem i izvorom pijeska potrebnog u procesu proizvodnje. Također, istaknut je i problem nelojalne konkurencije, te potreba da država snažnijim kontrolama i inspekcijskim nadzorima eliminira crno tržište, te stimulativnom poreskom politikom afirmira razvojno orijentirane kompanije.

Delegacija Vlade Kantona istakla je zadovoljstvo prezentiranim pokazateljima i stanjem u ovoj kompaniji, te pozvala menadžment Kompanije da uzme učešće i na osnovu svog iskustva da doprinos Okruglom stolu na temu reforme propisa koji se odnose na poslovni ambijent, a koji će krajem mjeseca novembra organizirati Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je čestitao rukovodstvu na dosadašnjim rezultatima, izrazio zadovoljstvo planovima uprave za budućnost ove za Tuzlanski kanton veoma značajne kompanije, te pozvao upravu da zajednički sa Vladom radi na stvaranju što kvalitetnijeg poslovnog ambijenta na području našeg kantona.

Osim premijera Čauševića, delegaciju su činili ministrica za razvoj i poduzetništvo Dijana Bilanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček i savjetnici Premijera Tuzlanskog kantona Igor Rajner i Mirsad Bakalović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.