Izvor: eKapija | Utorak, 15.11.2011.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poznati rezultati prvog mjerenja indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH

(Foto: b)

GIZ-ov projekat "Unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja u BiH" organizirao je danas u "Hotelu Sarajevo" u Sarajevu konferenciju povodom prezentiranja rezultata prvog pilot mjerenja indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH. Suorganizatori konferencije bili su Direkcija za ekonomsko planiranje pri Vijeću ministara BiH, "Prizma istraživanja", agencija za marketinška, medijska i društvena istraživanja.

Njemačka vladina organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH implementira projekat "Unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja u BiH" od 2008. godine u ime njemačke vlade.

Na konferenciji se obratio između ostalih i dr. Gernot Nerb iz IFO-Instituta iz Minhena, renomirane institucije u oblasti ekonomskih istraživanja. U svom obraćanju dr. Nerb se osvrnuo na metodologiju putem koje IFO-institut radi na mjerenju i korištenju navedenog indeksa. Posebno je naglasio mogućnosti korištenja rezultata mjerenja indeksa, prije svega u kreiranju ekonomskih politika, ekonomskom planiranju i praćenju kratkoročnih ekonomskih trendova.

U ime Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) pri Vijeću Ministara BiH učesnicima konferencije se obratila Alida Sofić koja je rekla da je DEP u potpunosti prepoznao značaj mjerenja indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH te je u tom smislu izrazio podršku navedenom istraživanju u Memorandumu o razumijevanju koji je u decembru 2009. godine potpisan između DEP-a, Prizma istraživanja i GIZ-a.

Dino Đipa, direktor "Prizma istraživanja", prezentirao je rezultate prvog pilot mjerenja indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH.

"Glavni cilj ove studije je implementacija i testiranje metodologija harmoniziranog programa Evropske unije za ankete biznisa i potrošača u BiH", ukratko je obrazložio metodologiju.

Šta BiH dobiva sprovođenjem ovog istraživanja?

- BiH će po prvi put dobiti Indeks poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača na temelju standardne, naučno dokazane metodologije, usporedive s glavnim indeksima koji se koriste u zemljama Evropske unije,

- BiH će biti u mogućnosti usporediti vlastiti Indeks poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača sa indeksima zemalja Evropske unije i državama kandidatkinjama,

- Podaci Indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača će ponuditi precizniju sliku o ekonomskom stanju Bosne i Hercegovine, i moći će se koristiti kao vrijedan instrument u planiranju ekonomskih politika u BiH.

Nakon konstruktivne diskusije zaključeno je da je sprovođenje ove studije pokazalo da je u BiH moguće realizirati HARMONIZIRANI PROGRAM EVROPSKE UNIJE ZA ANKETE BIZNISA I POTROŠAČA. Uspješno je testirana i implementirana metodologija za sprovođenje ovako kompleksnih istraživanja.

Na osnovu rečenog se može preporučiti domaćim vlastima, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou, te međunarodnim donatorima da osiguraju potrebnu političku volju i sredstva da se ovo istraživanje počne sprovoditi redovno u BiH, svaki mjesec, na većim uzorcima. Dobiveni rezultati, u nedostatku pravovremeno objavljenih ekonomskih statistika u BiH će pomoći da se u BiH bolje prati stanje ekonomije i uspoređuje sa neposrednim okruženjem.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.