NavMenu

Otvoreni pozivi za privatizaciju: Cijena presudna za kupovinu Šipada i Unisa

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.11.2011. 15:00
Komentari
Podeli

Agencija za privatizaciju FBiH objavila je javne pozive za privatizaciju 66,56 posto kapitala preduzeća "Šipad export-import" i 51 posto kapitala "Unis - udružena metalna industrija" koji će se prodavati putem javnog prikupljanja ponuda, odnosno tenderom. Vrijednost državnog udjela u ovim sarajevskim kompanijama iznosi 8,3 miliona KM odnosno 24,6 miliona KM.

Potencijani kupci u naredna dva mjeseca mogu dostaviti ponudu, a za to vrijeme svaki ponuđač će imati priliku da posjeti preduzeća Šipad i Unis, pregleda poslovne knjige, dokumente, objekte te da postavlja pitanja menadžmentu.

Najbolji ponuđač će se ocijenjivati prema dostavljenoj cijeni koja ujedno iznosi 50 posto bodova, te investiciji i zaposlenosti koje se vrednuju sa po 15 posto bodova. Kriteriji za prodaju su još i biznis-plan u kojem ponuđač treba da obrazloži svoju motivaciju za ponudu i strategija razvoja preduzeća, plan proširenja i obezbjeđenja novih tržišta.

Poslovni plan donosi 10 posto bodova, kao i posljednji od uslova - poslovni ugled koji se dokazuje finansijskim i revizorskim izvještajima, dokazima o ranijem učešću u privatizaciji i značajnom iskustvu na svjetskom tržištu.

Direktor Šipada Alija Dautović smatra da u ovom trenutku vrlo teško predvidjeti kakvi će biti rezultati tendera. "Vjerovatno ćemo imati ponudea od jedne marke do nekoliko miliona KM, sve zavisi od toga kakve kupci imaju namjere. Ne znam koji će od uslova tendera prevagnuti, no nadam se da ima ime i tradicija koju ovo preduzeće njeguje već sto godina imati posebnu težinu", kazao je Dautović za eKapiju.

Ovo trgovačko preduzeće ima 37 zaposlenih, a proteklu poslovnu godinu su završili sa 1.240.000 KM ukupnih prihoda. Trenutno najveći dio prihoda ostvaruje od izdavanja vlastitih poslovnih prostora u zakup, te nema naznaka da će preduzeće u značajnom obimu pokrenuti osnovnu djelatnost.

Šipad Export-Import dd se bavio vanjskom trgovinom i inžinjering poslovima. U toj oblasti firma ima dugogodišnju tradiciju, a posebno se to odnosi na oblast šumarstva i drvne industrije. Preduzeće je izvozilo rezanu građu bukve i četinara u svim dimenzijama i količinama, poluproizvode kao što su ploče, panel lamelirane ploče, ploče od punog drveta i šperploče, furnir parket, brodski pod, ambalažu, palete, otpreske, latofleks, namještaj i dijelove namještaja.

Preduzeće je pružalo inžinjering usluge u inostranstvu, od projektovanja materijala i opreme, konsaltinga i vođenja izgradnje objekata, preko izvođenja radova do nabavke potrebnih elemenata, njihove ugradnje i postavljanja u prostor.

S druge strane, Unis ima 40 zaposlenih, a ukupan prihod koji su ostvarili prošle godine iznosi 3.420.879 KM. Kompanija je osnovana 1968. godine i zahvaljujući intenzivnom razvoju pred rat je u svom sastavu imala integrirano više od sto preduzeća iz oblasti auto industrije, mašinogradnje, hemijske i metalne industrije itd.

Nakon ratnih razaranja i ogromnih ukupnih ratnih šteta, od čega su samo štete na osnovnim sredstvima iznosile preko 700 miliona KM, preduzeće je otpočelo proces poslovnog, organizacionog i vlasničkog restrukturiranja. Danas, najveći prihod iz udjela u dobiti u povezanim preduzećima dolazi iz Unitica d.o.o. Sarajevo.

Pozivi za privatizaciju Šipada i Unisa objavljeni su i na eKapiji.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.