Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 14.11.2011.| 14:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bh. planine spremne za prve skijaše: Još samo da padne snijeg i počne sezona

(Foto: b)

Bliži se početak skijaške sezone na bh. planinama. Turistički radnici užurbano rade, a ako je vjerovati dugoročnoj vremenskoj prognozi koju je uradio Federalni hidrometerološki zavod i vrijeme je na njihovoj strani. Snježne padavine očekuju nas krajem mjeseca, a ako se to ne desi pojedini zimski centri pristupit će vještačkom osnježavanju.

Muamera Šehić, glasnogovornica ZOI`84 za ekapija. ba kaže da bi mogli početi s proizvodnjom vještačkog snijega mora biti ispunjeno niz preduslova (voda, temperatura, ...)

"ZOI`84 apsolutno je spreman za proizvodnju snijega, te je po tom pitanju urađeno sve u okviru naših nadležnosti. Međutim, ono na što ne možemo uticati su neophodne niske temperature, za koje se iskreno nadamo da neće biti problem u slučaju potrebe za vještačkim snijegom", pojašnjava Šehić, podsjećajući da su za proizvodnju snijega neophodne temperature od -2 do -7 stepeni Celzijusa.

U okviru priprema za predstojeću sezonu već je realizirano niz aktivnosti, odnosno instaliran je novi ski lifta HELIODROM, zahvaljujući čemu će se povećati kapacitet skijaša, metodom hidrosjetve zatravljivanjena je površina od 60.000m² staze, instalirano je šest novih baby liftova, te izgrađen dječiji parka sa sanjkalištem, nabavljeni su snjegobrani i zaštitna oprema, asfaltirani prilazni putevi u Babinom Dolu i urađen redovan remont vertikalnog transporta i mašina za uređenje staza.

Dalji planovi, su kaže Šehić implementacija business plana razvoja Bjelašnice i Igmana. U prvom redu instaliranje kabinske žičare Babin do – vrh Bjelašnice, izgradnja hotelskih/smještajnih kapaciteta, golf terena i ostalih sadržaj za sport i rekreaciju.

"Sve ovo su dugoročni i finansijski veoma zahtjevni projekti, za čiju je realizaciju neophodan angažman šire društvene zajednice. Mi smo svjesni da je trenutno nemoguće preko noći realizirati navedeno, ali je ovo neophodno kako bi smo mogli ići u korak s razvojem ski -centara u regiji i na pravi im način konkurirati", ističe Šehić.

Osim Bjelašnice, i na Vlašiću se užurbano radi kako bi u decembru krenuli sa skijaškom sezonom, a skijaše pravo iznenađenje očekuje naredne godine kada bi trebale biti uređene staze za rekreativce i napredne skijaše.

Na Jahorini je slična situacija kao na ostalim bh. skijalištima, radi se punom parom, čeka se snijeg, prvi skijaši i početak sezone.

E. Kokor

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.