NavMenu

Vlada RS odobrila isplatu podsticaja: Za izvoznike 14 miliona KM

Izvor: Nezavisne novine Petak, 11.11.2011. 07:51
Komentari
Podeli

Vlada RS odobrila je isplatu nešto više od 14 miliona KM na ime subvencija za podsticaj izvoza za 215 odabranih preduzeća.

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da se raspodjela sredstava za subvencije izvoznika, predviđena budžetom RS za 2011, obavlja tek sada zato što su čekali rebalans budžeta.

"Sada kada je rebalans budžeta RS za 2011. usvojen ušli smo u realizaciju ovog posla i privredni subjekti će odobrena sredstva dobiti u narednih nekoliko dana", istakao je Kovačević, podsjećajući da je konkursna komisija zaprimila aplikacije ukupno 334 firme.

Vladi RS je, prema njegovim riječima, predloženo da se nepunih sedam miliona KM od ukupne sume dodijeli za 88 preduzeća s apliciranim završnim projektima, zatim 6,36 miliona KM za 118 preduzeća sa započetim projektima, dok bi 741.791 KM bilo doznačeno za devet firmi koje planiraju nove projekte.

On je kazao da je Vlada RS ove godine za podsticaj izvoza ukupno izdvojila nešto više od 17 miliona KM, podsjećajući da su ranije podijelili tri miliona maraka preduzećima čiji su poslovi bili ugroženi poplavama, požarima i sukobima u sjevernoj Africi.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Savjeta izvoznika pri Privrednoj komori RS, kaže da su za izvoznike veoma značajna odobrena sredstva Vlade RS u uslovima otežanog poslovanja privrede.

"Naravno da bi bilo bolje da ima više sredstava i da su isplaćena ranije, ali je i ovako to dobar gest. Šta god mi mislili, u postojećim uslovima izdvojiti iz budžeta 14 miliona KM za privredu, nije laka odluka", smatra on.

Zgonjanin, koji je direktor banjalučke fabrike za proizvodnju papirne konfekcije "Celex", kaže da još nije upoznat koliko je podsticajnih sredstva odobreno tom preduzeću za subvenciju već dopremljene mašine za pakovanje proizvoda u vrećice, koju su platili oko 800.000 evra.

Kao izvozna tržišta "Celexa" naveo je države sa prostora bivše Jugoslavije, zatim Albaniju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Poljsku, Njemačku, Austriju i Francusku.

On je, komentarišući poslovanje "Celexa", izrazio očekivanje da će ovu godinu završiti sa pozitivnim poslovnim rezultatom, ali lošijim od lanjskih 1,5 miliona KM, zbog, kako je rekao, više negativnih faktora. Kao ključne probleme izdvojio je istorijski rekordnu tržišnu cijenu celuloze, rast cijene energenata, povećanje stope poreza na dohodak i doprinosa za koje su izdvojili dodatnih 600.000 KM i dva štrajka u "Željeznicama RS" koja su im blokadom pružnog prevoza "uzela" oko 400.000 KM.

"Uprkos tome, nismo imali problema s likvidonošću niti smo bili prinuđeni otpuštati radnike, iako smo morali ukinuti trinaestu platu", ukazao je Zgonjanin.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.