Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.11.2011.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Češki ambasador zadovoljan radom "EkoMozaika"

Ambasada Republike Češke je kroz Program razvojne saradnje podržala osnivanje eko-pogona za proizvodnju košnica i meda EkoMozaik. Zahvaljujući njihovoj inicijalnoj investiciji u iznosu od 782.500 KM, ukupno dosadašnje ulaganje u ruralni razvoj BiH i održiva radna mjesta u Šekovićima iznosi 5.000.000 KM.

Jučer je, na druženju upriličenom u čast Ambasade Republike Češke, Ambasador Tomáš Szunyog sa uposlenicima EkoMozaika proveo jedan radni dan u radionici za proizvodnju košnica. Naučio je kako se sastavlja podnica, početni element pri sastavljanju košnice, te sastavljao nastavke ili tijelo košnice. U razgovoru sa radnicima Ambasador se našalio kako po isteku mandata može da se zaposli i u EKOMOZAIKU.

Uslijedio je obilazak staklenika, tokom kojeg je Csilla Csoke, agronom EKOMOZAIKA, objasnila svim prisutnima kada, gdje i kako se sade zelena salata, špinat, mladi luk, različito cvijeće, lavanda i drugi plodovi u stakleniku. Također je navela razne prednosti korištenja staklenika za uzgoj organskog voća, povrća i ljekobilja. Potom je u opremi za vrcanje meda Ambasador učestvovao u pakovanju meda u teglu i naučio kako se od meda u košnici dolazi do gotovog proizvoda spremnog za police.

Ambasador je za kraj izjavio da je sretan što je imao priliku da vidi uspješan projekat i organizaciju koja je napravila nešto veliko time što je relativno malu početnu investiciju pretvorila u veliku vrijednost za zajednicu koja je prije bila nerazvijena.

Preko svojih institucija, Republika Češka je u BiH u 2010. i 2011. godini kroz različite razvojne projekte donirala 4.833.400 eura. Upravo zahvaljujući inicijalnim donatorskim sredstvima, Ministarstva poljoprivrede Češke Republike, u saradnji sa organizacijom Svet jako domov iz Češke, Fondacija Mozaik je osnovala EkoMozaik, socijalni biznis, za proizvodnju košnica i meda, dok je Opština Šekovići obezbjedila prostor napuštene kasarne.

Ova inicijalna sredstva su doprinijela da uz ulaganja Fondacije Mozaik, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) donira dodatnih 2,9 miliona KM za zatvaranje lanca vrijednosti u organskoj proizvodnji, kroz podizanje najmodernijeg staklenika od 5.000 m2 za uzgoj ljekobilja (lavanda i facelija), te osnaživanje žena iz ruralnih zajednica dajući im mogućnost za zaposlenje.

Podršku u realizaciji projektnih aktivnosti su, pored navedenih donatora, pružili FARMA i SOROS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.