NavMenu

Medicinska elektronika nije mačak u vreći: Kupcima dostupne informacije o statusu firme

Izvor: eKapija Srijeda, 09.11.2011. 15:51
Komentari
Podeli

Na Privrednom okružnom sudu u Banjaluci 1. decembra ove godine zakazana je četvrta licitacija nekretnina i opreme Medicinske elektonike, preduzeća koje se od jula prošle godine nalazi u stečaju.

Stečajni upravnik Lazo Tomić siguran je da će, ako ne u cjelini, onda veći dio imovine biti prodat. On ističe da se određeni kupci, među njima i domaće i strane kompanije, već neko vrijeme interesuju za kupovinu objekata u vlasništvu Medicinske elektronike.

Prema javnom pozivu, objekti A i B u koje spadaju zemljište površine oko 4,6 hiljada metara kvadratnih, zgrada 2,232 metara kvadratnih i oprema prodaju se kao jedna, nedjeljiva cjelina. Objekat C koji se računa kao posebna cjelina obuhvata zemljište površine 2,610 metara kvadratnih, zgrada površine 2,116 metara kvadratnih i te oprema.

Ukupna procjenjena vrijednost imovine Medicinske elektronike iznosi oko 20 miliona KM, a ona se ne može prodati ispod cijene 6.950 miliona KM, što je jedna trećina vrijednosti.

"Kupca smo uslovili da u narednih pet godina nastavi djelatnost kojom se Medicinska elektronika bavila i prije stečaja i da preuzeme 35 radnika ovog preduzeća. Promjena u najavljenoj četvtroj licitacije jeste da će se objekat C prodavati posebno, a objekat A i B zajedno, jer su građeni za istu namjenu. Međutim, objekat C je isključivo građen za zdravstveno medicinske zahtjeve i potrebe", objašava Tomić.

On je za eKapiju potvrdio da ukoliko se imovina ne proda kao jedna cjelina na licitaciji, onda se slijedi pojedinačna prodaja. Kupac koji bi kupio Medicinsku elektroniku kao nedjeljivu cjelinu ima prednost kupnje.

Nekretnine se prodaju po principu `viđeno-kupljeno` i u postojećem pravnom statusu, eventualna odstupanja neće uticati na izlicitiranu cijenu. Kako se objašnjava u pozivu, naknadne reklamacije se neće razmatrati i na kupca se ovim prenose prava kojima kojima stečajni dužnik raspolaže u momentu prodaje.

Tomić pak ističe da ovo ne znači da zainteresirani kupac kupuje `mačka u vreći`, jer se on, na nekoliko dana prije javnog nadmetanja, može informisati u kojem pravnom statusu se nalazi imovina stečajnog dužnika.

"Kupac poslije kupovine ne može naknadno davati reklamacije, ili bilo koje druge primjedbe", poručuje Tomić.

Banjalučka Medicinska Elektronika osnovana je 1987. godine kao akter transfera visokih tehnologija u oblasti zdravstva. Preduzeće je bilo prepoznatljivo po prvoj fabrici pejsmejkera i slušnih aparata u jugoistočnom dijelu Evrope, te po proizvodnji laboratorijske i druge medicinske opreme. Zbog blokiranih računa, preduzeće nije bilo u mogućnosti izvršavati svoje obaveze, nakon čega je proglašen stečaj.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.