NavMenu

Švedsko tržište šansa za bh. kompanije

Izvor: eKapija Srijeda, 09.11.2011. 09:19
Komentari
Podeli

Povezivanje našeg tržišta sa onim švedskim može biti od velikog značaja za BiH prije svega jer veliki broj građana podrijetlom iz naše zemlje živi u Švedskoj. Ipak, bez obzira što postoji ova baza potencijalnih potrošača naših proizvoda taj potencijal koji imamo još uvijek nije iskorišten, osobito u ekonomskom smislu. To pokazuju i podaci o izvozu BiH na ovo tržište.

Jedna od agencija koja radi na tom cilju je i South Eastern European Business Agency (SEEBA) čije sjedište je u Švedskoj, a u kojoj rade predstavnici naše dijaspore.

Prema riječima Adnana Berberovića, predstavnika ove kompanije, krenuli su u ovaj posao kako bi olakšali dolazak kompanija iz BiH, ali i iz čitave jugoistočne Europe na skandinavsko tržiše, a prije svega na tržište Švedske.

Na ovo su se odlučili, kaže, nakon foruma između predstavnika BiH i švedskih firmi održanom prije dvije godine gdje su vidjeli da postoji interes za povezivanjem kompanija sa ovih tržišta.

Inače, naglašava da bh. dijasporu vide kao ključni faktor za povezivanje bh. i skandinavskih kompanija. Budući da je naša dijaspora dobro integrirana u švedsko društvo jedna od strategija SEEBA-e je da poveze te ljude i kompanije kako bi se taj potencijal iskoristio i realizovao.

Trenutno samo nekoliko kompanija iz BiH i to pretežno onih koje se bave proizvodnjom hrane, izvoze u Švedsku. "Imamo jednu veliku kompaniju koja je uvoznik hrane sa područja jugoistočne Europe, a najviše iz BiH. Njihov uvoz na čitavo skandinavsko tržište kreće se oko 13 milijuna eura, a pola od toga čini uvoz iz BiH", kaže Berberović.

Osim hrane interes kaže, postoji i za područje energetike i do sada su imali upite nekoliko investitora zainteresiranih za ulaganje. Branše sa potencijalom su, smatra i drvna, metalna industrija te IT sektor.

Berberović ističe da je ambicije SEEBA-e da u u budućnosti kanalizira kapital dijaspore u čitavoj Skandinaviji i realizira razne investicijske projekte od ekonomskog te društvenog interesa u Bosni i Hercegovini i regiji. Takav jedan projekat je, naglašava, već realiziran kroz web portal ponudi.ba/ponudi.rs, čiji je cilj da pojednostavi komunikaciju između naručitelja i dobavljača usluga i ujedno ojača servisni sektor efektiviziranjem poslovanja.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.