NavMenu

"Pravo Ljudski Film Festival" u Sarajevu: U šest programa 60 filmova

Izvor: eKapija Petak, 04.11.2011. 13:35
Komentari
Podeli

Od 9. do 14. novembra 2011. u Sarajevu će se šesti put održati "Pravo Ljudski Film Festival" koji će u šest programa predstaviti preko 60 filmova autora iz 28 zemalja. Projekcije će se odvijati u kinu Meeting Point, a ulaz na filmove je kao i prethodnih godina slobodan. Pored samih filmova, i ove godine će se doksati (razgovarati) sa autorima i gostima Festivala nakon projekcija. Također, program za srednjoškolce ZOOMIRAJ PRAVA/ZOOM RIGHTS će pored filmova, predstaviti odabrane fotografije mladih autora i autorica uličnom izložbom.

Program Festivala dostupan je na www.pravoljudski.org. Kao dodatni sadržaj, sutra u 20 sati u galeriji Duplex/10m2 bit će otvoren Video salon koji će u narednih 10 dana prikazati preko 400 video radova od 340 umjetnika/ca.

I ove godine takmičarska selekcija Extra Muros predstavlja prvijence ili druge po redu filmove mladih reditelja/ica, kojima je zajedničko da imaju neki evropski element, bilo da je riječ o zemlji porijekla autora, temi kojom se bave ili produkcijom. Tematski se na najrazličitije načine bave problemima današnjice. "Selekcija Re:Versus i ove godine predstavlja najbolje sa svjetskih festivala u šta će se publika moći uvjeriti već prvog dana projekcijama `Good Life` (pobjednik Karlovy Vary filmskog festivala) i `Restrepo`, in memoriam za Tima Hetheringtona, fotografa koji je poginuo 20. aprila ove godine pokrivajući konflikt u Libiji", najavila je Kumjana Novakova, kretivna direktorica Pravo Ljudski Film Festivala.

Među kratkim filmovima, u selekciji "Kratki Kung fu", posebno će biti zanimljiv film mladog reditelja iz Srbije Bojana Fajfrića "Teta Ritam" koji dokumentira 8. sesiju CK Saveza Komunista Srbije i predstavljala simboličnu prekretnicu koja je dovela do uzdizanja nacionalizma i ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Projekcija Švedske" predstavlja selekciju najvećeg festivala dokumentarnog filma iz Stokholma "TEMPO". Barbari Hammer, američkoj feministkinji, istaknutoj umjetnici i istinskoj zagovornici prava LGBTIQ pojedinaca posvećen je specijalni program "Logike ljubavi". Publika će poslije projekcija imati priliku doksati sa Hammerovom. Novi program koji spaja umjetnosti i kulturu, Arts&Docs prikazat će filmove poput "Hoze i Pilar" koji je ovogodišnji Portugalski kandidat za Oscara, te visoko estetski film "Konvent".

"Pored šarolikosti tema i velikog broja filmova, posebno nam je zadovoljstvo što možemo najaviti i 5. Video-salon/Kustoski rikošet koji predstavlja kolektivnu izložbu umjetničkih video radova koje potpisuje preko 340 umjetnika/ca", istakla je Novakova i pozvala sve zainteresirane na otvarenje u galeriju Duplex/10m2 u subotu u 20 sati.

"Mi zapravo predstavljamo slobodan i empirički princip akumulacije umjetničkih radova, a spontanost njihovog predstavljanja je ono što ovaj rad karakteriše: topla atmosfera gledanja, slobodan pristup za preko 400 video radova, tv ekrani i dvd player-i", zaključila je Novakova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.