Izvor: eKapija | Petak, 04.11.2011.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS: Pilot projekat navodnjavanja sa kompanijom Rimon iz Izraela

(Foto: b)

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u kontaktu je sa izraelskom kompanijom "Rimon" iz Cesaree, Izrael, u vezi sa realizacijom pilot projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina u Republici Srpskoj. Ukupna minimalna površina predviđena za realizaciju pilot projekta je 200, a maksimalne, do 500 hektara.

Izraelska kompanija kreditnim sredstvima finansiraće izgradnju sistema za navodnjavanje. Kredit bi vraćali zainteresovani poljoprivrednici, odnosno, udruženja poljoprivrednika, a domaće firme bi izvodile radove. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, bilo bi posrednik u ovom projektu i učestvovalo bi u vidu dodjele podsticajnih sredstava za izgradnju sistema za navodnjavanje, u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2012. godini.


Minimalna površina koja može da se prijavi je 2 hektara, a maksimalna 20 hektara, po jednom individualnom proizvođaču ili pravnom licu. Prijave mogu da se podnose posredstvom udruženja poljoprivrednih proizvođača ili individualno. Poželjno je da proizvođači imaju izvor vode na svom imanju ili vodotok u blizini, kao i obezbjeđen dovod električne energije i procjenu koliko bi koštalo uvođenje sistema. Takođe je potrebno da proizvođači nemaju neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ili bilo kakvih ostalih prepreka za postavljanje sistema za navodnjavanje, odnosno, dovođenje vode do parcela, izgradnju rezervoara, bunara, bazena i slično.Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nakon obrade prijava koje mogu da se, posredstvom udruženja, podnose do 15.11.2011. godine, izvršiće obilazak terena i, u saradnji sa udruženjima, odrediti proizvođače koji zadovoljavaju uslove.

Nakon toga biće organizovan sastanak predstavnika Ministarstva i poljoprivrednih proizvođača sa delegacijom zainteresovanih investitora iz Izraela, na kojem bi se pokušao utvrditi konačan prijedlog površina, projektnih područja i uslovi kreditiranja, saopćeno je iz ovog Ministarstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.