NavMenu

Priznanje Balkanskim puzzlama: Importanne Centar Sarajevo dobitnik građevinske nagrade CEMEX

Izvor: eKapija Srijeda, 02.11.2011. 16:08
Komentari
Podeli

Svečanom dodjelom Graditeljske nagrade CEMEX zaključen je konkurs koji je ove godine u Bosni i Hercegovini održan četvrti put. Najboljim je u kategoriji Javnih i poslovnih građevina proglašen projekt Importanne Centar Sarajevo.

Članovi Odbora nagrade mr.sc. Krešimir Šaravanja, direktor Instituta građevinarstva Hrvatske u Mostaru, dr. Muhamed Zlatar, profesor Građevinskog fakulteta u Sarajevu te dr. Milenko Stanković, dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banja Luci nezavisnom su odlukom proglasili sarajevski Importanne Centar, poznatiji i kao Balkanske puzzle, najkvalitetnijim projektom u ovogodišnjoj konkurenciji. Ovaj multifunkcionalni poslovni centar koji obuhvata kancelarijske prostore, hotel, stanovanje, shopping centar i podzemnu garažu posebno se istakao među projektima.

Odbor je ovom prilikom uručio i 19. međunarodnu nagradu CEMEX Building Award koju je prošle godine osvojio infrastrukturni projekt Ulica Kralja Petra I Oslobodioca iz Prijedora. Ovaj je projekat na međunarodnom nivou dvostruko nagrađen; ponio je prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina u 2010. godini.

I ovogodišnji nagrađeni projekat predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na 20. međunarodnom takmičenju CEMEX Building Award koje je održano 27. 10. u Meksiku. U jakoj konkurenciji različitih zemalja u kojima CEMEX posluje, projekat nažalost nije ušao među nagrađene, no privukao je veliku pažnju žirija te je prepoznat kao izuzetno zanimljivo graditeljsko rješenje.

CEMEX-ovu je nagradu projektantima Balkanskih puzzli, Sanji Galić-Grozdanić i Igoru Grozdaniću, uručio član Odbora nagrade prof. Muhamed Zlatar, koji je tom prilikom izjavio: "Drago mi je da zajedničkim snagama nastavljamo i putem Graditeljske nagrade CEMEX raditi na napretku i promociji graditeljske struke naše zemlje. Ovi stručnjaci odabrani među nizom kvalitetnih domaćih i inostranih projekata, najbolje su lice za predstavljanje privrednog razvoja Bosne i Hercegovine".

Foto: Igor Gvozdanić, Muhamed Zlatar i Sanja Galić-Gvozdanić

Direktor prodaje i logistike kompanije CEMEX Hrvatska, Velimir Vilović, pozdravio je inovativnost nagrađenog projekta: "Čestitam vam na ovom priznanju i na uspjehu u vašem radu. Nadam se da ćete nastaviti s dobrim rezultatima, kreativnim rješenjima i promocijom razvoja graditeljstva i arhitekture u Bosni i Hercegovini, što je i cilj nagrade koju ste danas primili. Vjerujem da će vaš dobar primjer slijediti i nove generacije graditelja i da ćemo moći podijeliti još mnogo naših nacionalnih, ali i međunarodnih nagrada, kao što smo imali prilike danas učiniti za prošlogodišnje laureate".

Graditeljska nagrada CEMEX u Bosni i Hercegovini odvija se po pozivnom konkursu, što znači da Odbor nagrade, vodeći se svojim stručnim znanjem, poziva projekte na takmičenje. Predstavnici nominovanih projekata po pozivu dostavljaju konkursnu dokumentaciju koja Odboru nagrade predstavlja osnov za donošenje konačne odluke o izboru pobjednika.

Osim prošlogodišnjeg međunarodnog uspjeha prijedorske Ulice Kralja Petra I Oslobodioca, Bosna i Hercegovina je 2007. godine ostvarila na tom međunarodnom takmičenju treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine s projektom Park Petra Kočića iz Banja Luke, dok je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine osvojio čak dvije međunarodne nagrade i to u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje.

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 20 godina sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX, koja je od 2005. vlasnik CEMEX Hrvatske (bivšeg Dalmacijacementa). Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Proizvodi CEMEX Hrvatske d.d. prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već decenijama, a od 2006. godine kompanija djeluje na tržištu BIH kroz vlastitu kompaniju CEMEX BH d.o.o.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.