NavMenu

Naplata PDV-a gura građevinski sektor u propast

Izvor: eKapija Utorak, 01.11.2011. 16:34
Komentari
Podeli

Težak položaj domaćeg građevinskog sektora koji je je prethodnih godina najviše osjetio udar ekonomske krize dodatno se pogoršava time što je ovo još uvijek jedna od oblasti kojoj država unaprijed naplaćuje porez na dodanu vrijednost (PDV).

Ovim su oni već godinama u neravnopravanom položaju u odnosu na druge djelatnosti. Naime, PDV im se obračunava nakon što naprave tzv. obračun situacije, a ne po ispostavljenom računu kao svima ostalima.

Dženana Avdić, tajnica Udruženja građevinara pri Gospodarskoj komori Federacije, objašnjava da posebnoj shemi PDV-a podliježu firme koje izvode građevinske radove, rekonstrukciju, održavanje zgrada i sl. i to ukoliko ukupna vrijednost posla prelazi 25.000 KM, i ukoliko se to ne odnosi na promet novoizgrađenih objekata.

"Kroz tu posebnu shemu naše firme čim ispostave fakturu moraju uplatiti PDV i to je ono što je veliko opterećenje osobito imajući da umu da su radovi u građevinarstvu dugog vremenskog perioda. Kada će oni ta sredstva naplatiti to je druga stvar", kaže Avdić.

Naime, kompanije su prisiljene boriti se na svaki način jer ako ne plate državi PDV spadaju u kategoriju dužnika i ne mogu dobiti potvrdu da su izmirli porezne obveze i samim time se ne mogu prijaviti na tender. "Kao izvođač radova morate to odmah uplatiti, a šta će s vama biti to nikoga ne zanima", naglašava naša sugovornica.

Remzo Bakšić, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH , podržava građevinare i smatra da bi jedino pravedno rješenje bilo da se PDV obračunava i plaća po naplati.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.