Izvor: eKapija | Utorak, 01.11.2011.| 16:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bh. film "Eco Queen" osvojio Zlatnu pahuljicu Festivala ITEF

(Foto: b)

Četvrti Međunarodni Putujući Festival Eko i Turističkog Filma – ITEF 2011, autora Janesa Tadića, organizovan od strane kompanije Centrotrans-Eurolines i agencije Mark IN završio je sa cjelokupnim programom emitiranja filmova. Ove godine kao partneri festivala priključili su se i Autoprevoz – Banja Luka sa svojih 8 međunarodnih linija i agencija AFM iz Banja Luke. Tokom trajanja Festivala, turističke i eko filmove iz osam evropskih zemalja pogledalo je više od 400.000 gledalaca koji su putem glasačkih listića učestvovali su u konačnom poretku i proglašenju najboljih filmova. Svečana ceremonija i dodjela nagrada održana je jučer u Hotelu Hollywood na Ilidži.

O konačnom poretku pobjednika Festivala ITEF odlučili su putnici-glasači, koji su tokom tri mjeseca prikazivanja na 28 međunarodnih linija Centrotrans-Eurolines i 8 linija Autoprevoza Banja Luka imali prilike odlučiti se između četrnaest filmskih-turističkih i eko filmova iz osam evropskih zemalja. Prvo mjesto i Zlatnu pahuljicu Festivala osvojio je bh. film "Eco Queen" Drežnice, dok je Hrvatski film "Zagreb, Zagreb" osvojio drugo mjesto i Srebrenu pahuljicu, te Italijanski film "Much more" Bronzanu pahuljicu i treće mjesto. Specijalno priznanje Festivala ITEF osvojio je bh. film "Kad Garden city kaže laku noć".

Originalnost Festivala ITEF počiva na činjenici da se odvija u autobusima Autoprevoza Banja Luka i Centrotrans-Eurolines-a koji operiraju na više međunarodnih linija i prolaze kroz Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Francusku, Belgiju, Dansku i Holandiju. Povezivanje različitih naroda i kultura, te promocija kulturnih i historijskih znamenitosti i turističkih potencijala zemalja učesnica osnovne su vrijednost ITEF-a. Podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirodne okoline, te naglašavanje upravo prirodnih resursa kao najvećeg, ali neiskorištenog potencijala održivog razvoja bh. ekonomije, još je jedan bitan cilj ovoga Festivala.

Festival ITEF kao jedan od svojih osnovih ciljeva ima i promociju i povećanje interkulturalnog dijaloga između različitih nacija i zemalja, ali i promociju internacionalnih vrijednosti i identiteta. Prikazujući filmove iz osam evropskih zemalja, 400.000 putnika imalo je priliku bliže upoznati se sa turističkim destinacijama, kulturnim i historijskim naslijeđem zemalja učesnica te međunarodnom načinu i stilu života.

Festival ITEF kao multidisciplinarni projekat, uz podršku svih onih koji su prepoznali pozitivnu energiju i njegov potencijal, sigurno će postati respektabilan bh. business proizvod.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.