Izvor: Dnevni list | Srijeda, 26.04.2006.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova atrakcija: Uživo iz groba!

-

(Foto: b)

S prvom kamerom koja se ugrađuje u lijes mrtvaca i prijenosom "uživo", dostiglo se samo dno u on-line svijetu. Ako ste mrtvi i ukopani, to opet ne znači da više ne možete imati prijatelje. Kako se navodi na početnoj stranici ponuđača ove usluge SeeMeRot.com, ova je web-stranica u cijelosti posvećena svima koji su "otišli" prije nas.

Nedavno je pokrenut servis "Lijes-kamera uživo", prvi ovakve vrste u svijetu. Kamera je, naime, smještena u lijesu. Kako se navodi na stranici, ovo je napravljeno nakon što su rodbina i prijatelji posljednji put vidjeli pokojnika. Nakon toga su putovali više od 2.000 milja s lijesom do mjesta gdje će pokojnik biti pokopan. Kada su stigl na groblja, održana je mala ceremonija. Prije toga napravljene su završne pripreme za postavljanje hardvera, odnosno kamere, kabela i lampi u grob.

-

(Foto: b)

Sve je išlo prema planu i lijes je spušten u grob 15. aprila 2006. godine. Napravljeno je i testiranje kamere, sve je radilo kako treba i grob je nakon toga zatvoren. Ponuditelji ove, malo je reći neobične, usluge naišli su nakon toga na probleme. Naime, iz svog ureda u središtu Seattlea ipak nisu mogli kontrolisati svjetlo i refresh rate kamere te prateću opreme kako su to zamislili. Nažalost, imali su problema s opremom od samog početka. Nisu mogli vidjeti pokojnika u grobu onako kako su zamislili, a imali su problema i sa zumiranjem slike. Ipak, nadaju se da će sljedeći pu biti uspješniji. U idućih nekoliko mjeseci napravit će neka poboljšanja, kako na kameri, tako i na samom lijesu, pa će tako godinama moći gledati što se događa u lijesu zakopanom dva-tri metra ispod zemlje.

Tagovi:
zabava
Internet
video oprema
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.