NavMenu

Austrijanci zainteresirani za obuku i zapošljavanje nezaposlenih u BiH

Izvor: eKapija Petak, 28.10.2011. 09:36
Komentari
Podeli

U prostorijama Federalnog zavoda za zapošljavanje jučer je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici te ustanove, Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Instituta za promociju privrede (WIFI) Austrijske privredne komore, te firme Kamtech iz Austrije koja je zainteresirana za obuku i zapošljavanje nezaposlenih iz Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, iskazana je velika zainteresiranost svih strana za saradnjom, uzimajući u obzir stanje na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, potrebe tržišta rada u Zapadnoj Europi te činjenicu da je WIFI najveći europski institut za obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih sa oko 360.000 polaznika i oko 11.000 trenera u devet država. Cilj saradnje je organizirati obuku nezaposlenih za deficitarna zanimanja u Bosni i Hercegovini i Austriji.

Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, upoznao je goste sa trenutnim stanjem na tržištu rada u Bosni i Hercegovini i aktivnostima Zavoda, te upozorio da je javnim službama za zapošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine, prema važećim zakonskim rješenjima, znatno sužen prostor za obavljanje ključne funkcije, a to je obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija nezaposlenih. Utoliko značajnije je uspostavljanje saradnje sa jednim tako renomiranim institutom kao što je WIFI.

Anton Aufner, izvršni direktor WIFI, zadužen za međunarodnu saradnju, istakao je važnost cjeloživotnog učenja te neophodnost bolje uvezanosti javnih službi za zapošljavanje i organizacija koje se bave pripremom nezaposlenih za tržište rada, čime bi se dao značajan doprinos smanjenju nezaposlenosti.

Duljko Hasić, predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), rekao je, između ostalog, da VTKBiH daje punu podršku povezivanju Federalnog zavoda za zapošljavanje i WIFI, te da taj čin treba posmatrati i u kontekstu približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Ovaj projekat je jako bitan jer se u Bosni i Hercegovini veliki broj osoba nalazi na evidenciji nezaposlenih, a u Zapadnoj Europi postoji velika potražnja za radnom snagom određenih profila.

Aufner je na kraju izrazio nadu da će saradnja biti što prije uspostavljena, od čega će korist, prije svega, imati nezaposlene osobe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.