NavMenu

Za osnivanje kompanije u RS potrebno preko tri hiljade KM

Izvor: Fokus Petak, 28.10.2011. 09:06
Komentari
Podeli

Za osnivanje jednog preduzeća u Republici Srpskoj potrebno je izdvojiti minimalno 23 dana, obići deset institucija i iskeširati najmanje hiljadu i po KM, ne računajući osnivački kapital, izračunali su u Privrednoj komori RS.

U Republičkoj agenciji za mala i srednja preduzeća RS kažu da osnivanje privrednog društva u RS u prosjeku traje 45 dana i košta oko tri hiljade KM, dok je za registraciju preduzetničke djelatnosti potrebno 15 dana i oko 250 maraka.

Iako je osnivanje privrednih sudova u RS u određenoj mjeri uticalo na ubrzanje postupka osnivanja i registracije privrednih društava, ovaj posao i dalje je opterećen dužinom trajanja, visokim troškovima, prekobrojnom dokumentacijom, te velikim brojem institucija koje su uključene.

"Ubrzanju postupka osnivanja privrednih društava, doprinijela bi razmjena podataka i dokumentacije po službenoj dužnosti između organa i institucija uključenih u ovaj postupak. Na ovaj način, smanjila bi se obaveza obezbjeđivanja brojne dokumentacije od strane zainteresovane stranke, te troškovi potencijalnog osnivača, a protok informacija, neophodnih za osnivanje, tekao bi brže", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Smanjenjem ili ukidanjem velikog broja taksi i naknada koje se naplaćaju u svrhu osnivanja privrednog subjekta ostvario bi se veći stepen i obim stranih i domaćih ulaganja.

"Neophodno je maksimalno smanjiti početne troškove osnivača i olakšati početak poslovanja, a zauzvrat će država ostvariti mnogo veći prihod od stabilnog, održivog i uspješnog poslovanja tog subjekta, kroz naplatu poreza, doprinosa i drugih dadžbina", naglasio je Blagojević.

U RARS pojašnjavaju da je za registraciju privrednih društava potrebno usvojiti akt o osnivanju društva, zatim se obavlja upis u sudski registar, izrađuje pečat društva i vrši registracija kod Republičkog zavoda za statistiku. Nakon toga, pribavlja se rješenje za obavljanje djelatnosti i registruje se kod Poreske uprave RS, otvori žiro račun kod neke poslovne banke, te izvrši registracija obveznika poreza na dodatnu vrijednost i upis u registar carinskih obveznika

"Kod registracije preduzetničke djelatnosti prvi korak je pribavljanje odobrenja za obavljanje djelatnosti, zatim slijedi isti postupak registracije kod nadležnih organa. Preduzetnik je dužan otpočeti s obavljanjem odobrene djelatnosti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti rješenja za obavljanje te djelatnosti, te da nadležnom opštinskom organu, prijavi početak obavljanja djelatnosti najmanje osam dana prije početka", rekla je Daliborka Gavrilović-Kujundžić, portparol RARS-a.

Ona je dodala da su u posljednje vrijeme intenzivirane brojne aktivnosti kao što je kampanja "Stop administrativnim barijerama" koji realizuje Vlada RS, sa ciljem da se te procedure još pojednostave i skrate.

"Takođe u saradnji s Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS i USAID SPIRA projektom u BiH, učestvovali smo u realizaciji projekta brze registracije takozvane registracije za dan, u dvadesetak opština u RS. Radi se na tome da se isti koncept, u narednom periodu primijeni i u drugim opštinama RS", naglasila je Gavrilović-Kujundžićeva.

U PURS pojašnjavaju da je za registraciju pravnih lica i preduzetnika potrebno podnijeti prijavu za registraciju u roku od pet radnih dana od dana registarcije kod sudskh organa ili organa uprave, odnosno dobijanja odobrenja za obavljanje djelatnosti.

"Ako poreski obveznik ispunjava sve uslove potvrda o registraciji se izdaje u roku od dva dana i bez naknade", rekla je Zora Vidović, direktorka PURS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.