NavMenu

Agencija za bezbjednost hrane kasni sa uspostavom naučnih odbora

Izvor: Glas Srpske Petak, 28.10.2011. 08:47
Komentari
Podeli

Agencija za bezbjednost hrane BiH nije ispoštovala zakonsku obavezu da uspostavi naučne odbore, zbog čega ne može da izdaje ekspertska mišljenja u vezi sa bezbjednošću hrane zbog čega je i formirana.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić zatražila je od Savjeta ministara BiH podatke o tome koliko ima članova u naučnim odborima Agencije za bezbjednost hrane BiH i koliko iznosi godišnja finansijska naknada za sve članove u tijelima ove institucije.

Prema podacima koje je Savjet ministara naveo u odgovoru, Agencija za bezbjednost hrane ne ispunjava zadatke zbog kojih je osnovana, a istovremeno troši značajan iznos novca iz budžeta.

Zakonom je predviđeno da se u Agenciji formira čak osam naučnih odbora, koji bi trebalo da imaju 41 člana. Nije, međutim, navedeno da li se radi o dodatnom zapošljavanju ili će odbori biti popunjeni radnicima koji su već angažovani u Agenciji, piše Glas Srpske.

"Naučni odbori nisu formirani, što znači da ova agencija ne posjeduje ekspertska mišljenja u vezi sa bilo kojom oblasti kada je u pitanju bezbjednost hrane. Zadatak naučnih odbora obuhvata utvrđivanje i davanje naučnih mišljenja u okviru područja djelovanja Agencije za bezbjednost hrane", naveli su u Savjetu ministara.

Dodali su da nije formirano ni naučno vijeće, jer se ono sastoji od osam predsjednika naučnih odbora i šest nezavisnih stručnjaka. Bez obzira na to što ne radi posao za koji je zadužena, Agencija za bezbjednost hrane na godišnjem nivou troši oko 1,87 miliona maraka iz budžeta institucija BiH.

Iz Savjeta ministara naveli su da se samo za naknade 15 članova Upravnog odbora Agencije godišnje isplati više od 70.000 maraka. Članove Upravnog odbora čine predstavnici nadležnih institucija BiH, entiteta, Brčko distrikta i univerziteta. Iako su članovi Upravnog odbora već zaposleni, isplaćuju im se i naknade u Agenciji za bezbjednost hrane u kojoj gotovo ništa ne rade.

"Članovi Upravnog odbora imaju pravo na mjesečnu naknadu od 400 maraka, dok predsjednik prima svaki mjesec 500 maraka. U skladu sa navedenim, godišnje se za nakade za rad članova Upravnog odbora isplati oko 73.200 maraka", naveli su u Savjetu ministara BiH.

Vlada RS usvojila je u maju ove godine informaciju o problemima u radu Upravnog odbora Agencije za bezbjednost hrane BiH i zatražila da budu obustavljene sve aktivnosti koje se odnose na njegov rad dok se ne usvoji novi poslovnik o radu u kojem će biti definisana potrebna većina od najmanje devet članova od kojih su po tri iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Prema sadašnjem načinu rada, članovi Upravnog odbora iz RS nemaju mehanizam da utiču na bilo koju odluku Agencije, jer su često preglasani, pa se postavlja pitanje opravdanosti prisustva sjednicama na kojima je sve unaprijed određeno, piše Glas Srpske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.