NavMenu

Ozvaničena saradnja između BNP-a Zenica i NP Sarajevo

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.10.2011. 15:33
Komentari
Podeli

Prošlogodišnja saradnja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Narodnog pozorišta Sarajevo danas je zvanično i obnovljena na svečanoj ceremoniji potpisivanja Ugovora o dugoročnoj umjetničkoj i poslovnoj saradnji ove dvije pozorišne kuće, kojim je, između ostalog, definisana i razmjena gostovanja. Potpisnici sporazuma Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica i Dario Vučić, direktor NP Sarajevo jednoglasno su se složili da je ovo početak kvalitetnog partnerskog odnosa, koji će, kako se nadaju, pored gostovanja u budućnosti rezultirati i koprodukcijskim projektima.

"12. novembra imat ćemo priliku na našoj Velikoj sceni gledati zaista veliku opernu predstavu Hasanaginica i nadam se da će to biti samo početak saradnje koju ćemo i u narednim sezonama ostvarivati", rekao je Begagić. Vučić ističe da je žalosna činjenica da je Sarajevska opera zadnji put je gostovala u Zenici 1990. godine, te smatra da ni zeničko a ni sarajevsko narodno pozorište ne zaslužuju da se njihove predstave ne igraju u drugim bh. gradovima. Rekao je i to da zenička publika zaslužuje da vidi operne predstave jedinog opernog ansambla u zemlji.

Prvo zeničko gostovanje u tekućoj sezoni na sceni NP Sarajevo planirano je za mjesec decembar, kada će biti izvedena višestruko nagrađivana predstava Stranci. Pored Opere, zeničani će tokom 62. pozorišne i koncertne sezone BNP-a Zenica imati priliku gledati i izvedbe Drame i Baleta sarajevskog Narodnog pozorišta.

Ceremoniji potpisivanja Ugovora prisustvovao je i Ermin Sijamija, umjetnički direktor NP Sarajevo. Sijamija se nada da će mlade snage i mladi direktori bh. pozorišta promijeniti trenutnu situaciju, povezati teatre, te da će razmjena predstava i glumaca postati stalna praksa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.