NavMenu

Hoće li slučaj Trgovska gora prerasti u međunarodni arbitražni spor - Izabran ekspertski tim iz Francuske za pravno zastupanje BiH

Izvor: startbih.ba Nedjelja, 20.10.2024. 12:53
Komentari
Podeli
Skladištenje nuklearnog otpada predviđeno na oko 3 km od Une (Foto: Printscreen/Googlemaps)Skladištenje nuklearnog otpada predviđeno na oko 3 km od Une
Član Ekspertskog tima za praćenje problematike u vezi s namjerom Hrvatske o odlaganju nuklearnog otpada u Trgovskoj gori Borislav Bojić izjavio je u petak da je izabran eminentni pravni tim iz Francuske koji će zastupati BiH u međunarodnom sporu.

Bojić je ovo rekao uoči okruglog stola na temu "Trgovska gora" koji je organizovao Tehnološki fakultet Univerziteta Banja Luka u okviru međunarodne naučne konferencije na kojoj se izlaže 168 naučnih radova iz 24 zemlje.

- Po svim konvencijama, gradnje skladišta nuklearnog otpada bez saglasnosti susjednih zemalja ne bi smjelo da bude. Međutim, jasno je da Hrvatska neće odustati - ocijenio je Bojić.

On tvrdi da je "premijer Hrvatske izjavio da će aktivnosti biti prolongirane do 2028. godine".

- Oni to rade jer im je jedna engleska ekspertska konsultantska grupa rekla koje korake su propustili prvo da urade - rekao je Bojić.

Nedopustivo je, kako je rekao, da se gradi odlagališe nukelarnog otpada u blizini doline rijeke Una koja je "najljepša rijeka u BiH".

On kaže da će svi stručnjaci u BiH uraditi sve što treba da Hrvatska odustane, ali da će na kraju iskoristiti i pravo međunarodne arbitraže ako bude potrebe za tim.

- Naredne sedmice na sjednici Vijeća ministara bi trebalo da se nađe i prijedlog da BiH angažuje ekspertsku kuću iz Francuske koja ima šest dobijenih međunarodnih sporova takvog tipa - dodao je Bojić.

Emir Dizdarević, predsjedavajući Ekspertskog tima i zamjenik direktora Državne regulatone agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, ocijenio je da BiH ima adekvatne intelektualne kapacitete da odgovori na ovaj izazov.

- Ako Hrvatska ne odustane od gradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, na samoj granici sa BiH, moraće u studijama dokazati da rad objekta u redovnim i vanrednim situacijama neće predstavljati opasnost po stanovništvo i biodiverzitet - naveo je Dizdarević.

Kada BiH dobije studiju od Hrvatske, kako kaže, biće potrebno reagovati u kratkom roku.

- Ako Hrvatska ne prihvati naše primjedbe i ne da adekvatan odgovor, to će biti osnova da pravni tim ide u međunarodni arbitražni spor - upozorio je Dizdarević.


Neđo Đurić, član Ekspertskog tima i profesor na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, kaže da skladište ili odlagalište nuklearnog otpada u Trgovskoj gori nije samo problem trenutne generacije, već narednih 10-12 generacija, a moguće i trajni problem.

- Neophodna su sva detaljna istraživanja. Prije stotinak godina je upozoreno na mogućnost zemljotresa u Petrinji, a svi znamo šta se desilo. Zato se mora biti oprezan i shvatiti ozbiljno ono što struka govori - dodao je Đurić.

On je naveo da zajednički razgovori sa strukom iz Hrvatske nisu uspjeli, a da je razlog taj što tamošnja politika tako zahtijeva.

- Zato mi radimo istraživanja po BiH, da vidimo koji bi stepen teritorije BiH mogao da bude ugrožen, karakteristike voda, šta će biti s demogrfskom slikom, a šta sa poljoprivrednom proizvodnjom. Niz parametara treba sagledati i timovi to rade svako iz svoje oblasti - precizirao je Đurić.

On je dodao da je u proces uključeno sedam univerziteta iz BiH, s vrhunskim stručnjacima.

- Ne treba očekivati epohalne rezultate, ali ćemo sa svih aspekata istražiti kako bi se odustalo od skladišta nukelarog otpada - zaključio je Đurić.


Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.10.2024.  |  Vijesti

Tropic priprema širenje na tržište Srbije - U planu trgovine u Beogradu i Novom Sadu?

Jedan od najvećih trgovinskih lanaca iz Bosne i Hercegovine, banjalučka Tropic maloprodaja, navodno priprema širenje na tržište Srbije. Prema saznanjima Bloomberg Adrije, Tropic maloprodaja će otvoriti nekoliko objekata u Beogradu i Novom Sadu. – Tropic već neko vrijeme traži adekvatan prostor. Zasad su pronašli četiri lokacije, i to u Beogradu i Novom Sadu, a njihov zahtjev je da svaki prostor ima više od 1.000 kvadratnih metara.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.