NavMenu

Ivo Josipović "osoba godine broj 1 u regionu"

Izvor: eKapija Utorak, 25.10.2011. 15:32
Komentari
Podeli

Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću danas je uručena najviša regionalna nagrada koju dodjeljuju menadžeri i privrednici regiona jugoistočne i srednje Evrope od postojanja ove nagrade, a koja egzistira gotovo 20 godina.

Nagradu – pozlaćena kristalna statua i "Zlatna plaketa" su u ime Regionalne neovisne agencije i Evropskog udruženja menadžera uručili Pane Škrbić, predsjednik Udruženja i generalni direktor Agencije i Tomislav Antunović, predsjedavajući neovisnog regionalnog Žirija.

U obrazloženju nagrade ističe se da je Ivo Josipović, prema jedinstvenoj ocjeni Žirija "osoba godine broj 1 u regionu". Veoma je zaslužan za stvaranje pozitivne klime za saradnju i prijateljstvo zemalja u regionu, što otvara i trasira nove puteve jačanja regionalnog privrednog razvoja, saradnje i prosperiteta.

"Nagrada "Najmenadžer i najkompanija regiona" svake godine dodijeli se za dvadesetak menadžera i kompanija iz različitih zemalja i oblasti biznisa, a u nagradi participiraju prijedlozi iz 40 zemlja Evrope. Do sada je, od osnivanja, ova nagrada dodijeljena 24 puta, a primilo ju je oko 400 najuspješnijih menadžera i kompanija iz BiH i regiona jugoistočne i srednje Evrope", istakao je Pane Škrbić, prilikom uručenja nagrade dr. Josipoviću.

Škrbić je istakao da je, pored nagrade ljudima iz biznisa koja se po tradiciji dodjeljuje biznis-menadžerima i poslodavcima, u posljednjih 12 godina uvedena po jedna nagrada za ljude koji nisu direktno u biznisu, ali imaju veliki utjecaj za stvaranje ambijenta za biznis (nagrada "Najgradonačelnik regiona", "Najministar", najistaknutiji djelatnici u nauci, kulturi i sportu, a od ove godine i "Ličnost godine" među predsjednicima država i vlada).

Nagrada je dodijeljena dr. Josipoviću, prvom političaru visokog ranga u regionu koji pokušava zatvoriti ratnu stranicu, ne da bi se zaboravilo šta se desilo, već da bi se otvorili novi putevi saradnje, prijateljstva i razvoja za budućnost, prostori za razvoj biznisa. Josipović je pokazao novu viziju i pozitivnu energiju, optimizam, više razumijevanja, osjećaja za pravdu, poštenje, toleranciju i odgovornost, ljudskost i nuđenje rješenja, hrabrost da nađe kompromis i najbolje rješenje za probleme.

"Josipović daje prednost ekonomiji nad politikom, regionalnom privrednom razvoju i saradnji, jer je svjestan činjenice da jedino snažni pomaci u ekonomiji - sve zemlje u regionu i svaku pojedinačno mogu da izvuku iz općeg sivila", naglasio je Škrbić.

Nakon svečanog prijema, Josipović je sa regionalnom privrednom delegacijom razgovaro na temu regionalnog razvoja i povezivanja privrede. Istaknuto je da privrednici prednjače ispred politike u povezivanju pokidanih veza i niti i da već ima bezbroj dobrih primjera uspješne saradnje biznisa iz različitih država regiona, te da tim putem treba i dalje nastaviti.

U delegaciji BiH bili su Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj, Adil Pašić, vlasnik i direktor kompanije Unis Energetika iz Sarajeva, Mile Atlagić, vlasnik i direktor kompanije AM Međugorje iz Banja Luke i Said Karalić, vlasnik i direktor kompanije Kovan iz Gračanice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.