Izvor: eKapija | Utorak, 25.10.2011.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pravilnik o letenju zrakoplova: Više reda na bh. nebu

Novi Pravilnik o letenju zrakoplova koji je donijelo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, a koji se nalazi u formi nacrta trebao bi da zavede red u vazdušnom saobraćaju u BiH.

Pravilnikom će biti jasno određena pravila ponašanja u vazdušnom saobraćaju, upotreba signala i znakova, ko, kada i na koji način može izvoditi padobranske skokove, akrobatske letove... Regulisan je i način letenja jedrilica, ultra lakih jedrilica, letenja balona i zmajeva.

Određen je i način pribavljanja odobrenja kontrole letenja, što bi značilo da se prema Pravilniku odobrenje kontrole letenja mora pribaviti prije početka svakog kontrolisanog leta ili dijela leta. Takvo odobrenje se pribavlja podnošenjem plana leta, odnosno nadležna kontrola letenja obobrava obavljanje leta vazduhoplovu pod uslovima utvrđenim u odobrenju.

Pravilnikom je određeno šta treba da sadrži izvještaj pilota, izvještaj o poziciji kod VRF letova, plan leta, informacije o stanju aerodroma, upotreba radara u kontroli letenja, nepredviđeni događaji tokom letenja...

S obzirom da se Pravilnik još uvijek u formi nacrta Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH dala je mogućnost svima da iznesu pozitivne i negativne kritike vezane za Pravilnik.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.