NavMenu

Zimsko izletište Mostaraca: Ruište za početak sezone treba još samo snijeg

Izvor: Dnevni list Utorak, 25.10.2011. 10:14
Komentari
Podeli

Dvadeset i pet kilometara sjeverno od Mostara, na periferiji planina Prenj i Velež, prostire se idilično zimsko izletište Ruište. Posljednjih godina je postalo obvezno zimsko odredište kako Mostaraca, tako i posjetitelja iz susjednih zemalja, jer ono što Ruište nudi uistinu je zaslužilo riječi hvale. Za svaku novu sezonu pripremi neke nove sadržaje za ljubitelje snježnih radosti.

Kako su nam kazali u motelu Snježna kuća, već je sve spremno za novu zimsku sezonu, jedino što se čeka jest snijeg kako bi sezona zapravo počela.

"Uradili smo remont stare ski-staze, počupali travu, očistili i pojačali osvjetljenje na istoj. Uz dobro pripremljenu ski-stazu, potreban je samo snijeg da sezona krene. Prošla sezona je bila siromašna snijegom, iako je bila bolja od pretprošle, ali se nadamo da će ove godine biti mnogo više snijega", kazali su u Snježnoj kući.

Ruište kao planinski prostor na 1050 metara nadmorske visine područje je najbogatije kisikom u ovom dijelu Europe. Iznimno je bogato munikom, endemskim crnogoričnim drvetom. Ono što je posebna atrakcija na Ruištu noćno je skijanje koje je tek od prošle godine aktivno i gdje su se pripremali svaku noć partyji na snijegu. I ove sezone se očekuje veliko zanimanje za isto, kao i za ostale usluge motela, koje su od ove godine dosta jačeg sadržaja.

Sudeći prema ovomu, turistička ponuda u Mostaru s obzirom na potencijal kojim obiluje ni u zimskom razdoblju nije smanjena.

Međutim, ono što već godinama kvari sliku ovog idiličnog izletišta jest nedostatak rasvjete, u noćnim satima jako je mračno i nepristupačno, ne postoji ni jedno jedino svijetlo na putu k Snježnoj kući. Već godinama se apelira na ovaj problem, no nitko od odgovorni se nije ni osvrnuo na ovaj problem. Koliko će još dugo nedostatak rasvjete kvariti sliku Ruišta, ostaje za vidjeti.

No, jedino što sad preostaje jeste nadati se snijegu. Sve u svemu, očekuje se da će ako bude snijega sezona biti dobra. Sve je uglavnom spremno za prihvat gostiju, te za nadati se da će svi ležajevi u motelu, planinarskim domovima i vikendicama biti dobro popunjeni, a sezona uspješna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.