NavMenu

Najuspješnija turska općina zainteresovana za privrednu saradnju sa Kantonom Sarajevo

Izvor: eKapija Utorak, 25.10.2011. 08:59
Komentari
Podeli

Unapređenje svih oblika suradnje posebno u oblasti poljoprivrede između Kantona Sarajevo i Općine Denizli iz Turske, povod je prijemu koji su premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministar privrede KS Rusmir Sendić upriličili za višečlanu delegaciju te općine.

Delegaciju su predvodili načelnik Općine Osman Zolan, rektor Huseyin Bagci, predsjednik Komore Ibrahim Tefenlili, te predstavnik biznismena Zafer Katranci.

Prema riječima ministra Sendića, Kanton Sarajevo je spreman i ima interesa za uspostavljanje dobre privredne, ali i svake druge vrste saradnje sa jednom od najuspješnijih općina u Turskoj, te informisao goste da je Skupština KS danas usvojila dva kapitalna zakona – Zakon o koncesijama i Zakon o javno-privatnom partnerstvu, te da su ona odlična pravna osnova za buduću saradnju, ulaganja u KS, ali i zaradu i valorizaciju uloženog inostranog kapitala.

"Ovi zakoni daju pravni osnov za ulaganja ne samo u privredu, već i u oblast obrazovanja, razvoj komunalne i saobraćajne infrastrukture, ali i u druge oblasti. Kanton Sarajevo raspolaže ekonomskim, prostornim, ljudskim i prirodnim potencijalima, i najbogatija je regija naše države, a želja nam je da kroz nova ulaganja i investicije pokrenemo naš privredni razvoj i valoriziramo resurse kojim raspolažemo. Imamo sve preduvjete za dobar partnerski odnos, a želja nam je da vaša dobra iskustva preuzmemo i primjenimo u Kantonu Sarajevo", naglasio je ministar Sendić.

Privrednici, koji su također bili u delegaciji Općine Denizli, su se konkretno interesovali za kupovinu ili iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta, kao i za cijenu kvadratnog metra zemljišta u industrijskim zonama Kantona Sarajevo.

Inače, riječ je o općini koja zvozi u 164 zemlje svijeta i od toga godišnje ostvari oko tri milijarde dolara prihoda, od čega oko 300 miliona čini izvoz poljoprivrednih proizvoda.

"Imamo razvijenu tekstilnu industriju, a ponosni smo na proizvodnju kamena mramora, čelika, kabla i stakla, te na naše uspješno bavljenje voćarstvom i stočarstvom. Možemo se pohvaliti i uspješnom turističkom djelatnošću, jer naše kulturno - historijsko naslijeđe, ali i naš grad u cjelini, godišnje posjeti više od dva miliona turista", naglasio je načelnik Zolan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.