NavMenu

Opštine uzimaju kredite zbog dodvoravanja biračima

Izvor: Blic Subota, 22.10.2011. 08:22
Komentari
Podeli

Republika Srpska je godinu dana pred lokalne izbore postala veliko gradilište, ali ne u interesu poreskih obveznika, nego - političkih stranaka. U većini opština vlasti su zasukali rukave, i to u zaduživanju građana za kapitalne projekte koji bi, igrom slučaja, trebalo da budu završeni baš u jeku predizborne kampanje.

Skoro da nema opštine koja se ove godine nije kreditno zadužila u milionima maraka, kako bi u toku 2012. svoje građane počastile novom sportskom dvoranom, administrativnim centrom, vodovodom, kanalizacijom, bolnicom, novom asfaltiranom ulicom…

Javna je tajna da su u Zvorniku neki projekti tempirani da budu završeni do kraja avgusta 2012. godine. Uveliko počinju rekonstrukcije gradskih ulica, za šta opština planira da izdvoji tri miliona KM. U planu je i završetak rekonstrukcije sjevernog vodovoda od 4,5 miliona KM. Za ove projekte opština se već zadužila kod Investiciono-razvojne banke RS za 7,5 miliona KM. Za sljedeću izbornu godinu planira se i rekonstrukcija sportske dvorane, kao i Banje Kiseljak, za šta je opština prodala obveznice vrijedne tri miliona KM. Najavljena je i rekonstrukcija mosta "Aleksandar Prvi Karađorđević" koji povezuje RS sa Srbijom.

Načelnik Zvornika Zoran Stevanović i predsjednik opštine Mali Zvornik u Srbiji Miodrag Lazić dogovorili su zajedničku saradnju dvije lokalne zajednice i najavili pomoć državnih organa, kako bi rekonstrukcija mogla da počne na proljeće. Prema prvim procjenama, izrada projekta koštaće oko 100.000 maraka, a sama obnova više od četiri miliona KM.

Kako saznajemo, najviše glasova vladajući SNSD u Zvorniku planira da dobije asfaltiranjem seoskih puteva. Već su i sami Zvorničani primijetili da se u izbornim godinama od maja do avgusta asfaltira tri puta više u odnosu na godine bez izbora.

U Bijeljini su ulaganja u kapitalne investicije već isplanirana, i to u dva tabora. Načelnik Bijeljine Mićo Mićić planira da tokom izborne kampanje otvori moderni Centar za kulturu koji se gradi na mjestu nekadašnjeg Omladinskog doma. U ovaj projekat koji će Mićić, kako saznajemo, iskoristiti za ličnu promociju, biće uloženo više od 8,5 miliona KM. Planirano je da se objekat otvori krajem juna 2012. godine.

U velika ulaganja u Bijeljinu upustila se i Vlada RS koja zajedno sa opštinom ulaže 82 miliona KM u izgradnju nove regionalne bolnice koja treba da bude završena do kraja 2012. Osim toga, Vlada planira da završi izgradnju trećeg kraka gradske zaobilaznice koja će koštati tri miliona KM. Upućeni tvrde da će ova dva projekta poslužiti SNSD-u za ubiranje glasova i otimanje načelničke fotelje Mićiću. U ovakvoj borbi najjačih za glasove Bijeljinaca, mnogi su skeptični da će "sitni igrači" uspjeti da ušićare pokoji glas, posebno što se zna da Mićić već završava projekte poput kanalizacije i vodovoda, koje građanima mnogo znače.

Međutim, stručnjaci procjenjuju da je izgradnja savremene bolnice siguran izborni "bingo" koji će SNSD-u donijeti pobjedu u Semberiji. Oni tu imaju i najuglednijeg biznismena Gavrila Bobara koji je privatizovao nekoliko preduzeća i veoma brzo pokrenuo proizvodnju u njima, a narodu je potreban posao i sigurna plata. Mnogo više od novog doma kulture.

U opštini Bratunac već su najavljene krupne investicije koje planiraju da završe do kraja naredne godine. Načelnik Nedeljko Mlađenović je izjavio da će se opštinska administracija u 2012. preseliti u novu opremljenu zgradu Doma kulture koja je završena. Međutim, po ocjeni mnogih Bratunčana, milionski iznos, koji je planiran za smeštaj lokalnih službenika, korisnije bi bio potrošen da je usmjeren u pokretanje firmi. Primjera radi, od tog novca mogla je da se izgradi kvalitetna fabrika za preradu voća i još dio novca usmjeri za podsticaje. Bratunac je inače prepoznatljiv po uzgoju malina, što je prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je, kako saznajemo, već uložilo oko 50.000 KM za organizovanje sajma malina.

"Nijedna fabrika u Bratuncu ne radi, a malinarstvo je za mnoge građane postao izvor prihoda. Međutim, niti dobijaju podsticaje niti imaju hladnjače u kojima bi čuvali i ono malo što proizvedu. Prvo treba narodu omogućiti da zarađuju pošteno za život, a onda razmišljati o zgradama, uličnim rasvjetama i biciklističkim stazama", kaže jedan od opozicionih odbornika u bratunačkoj skupštini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.