NavMenu

Remont pruga pri kraju: Vozovi poslije Nove godine putuju 100 km/h

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.10.2011. 15:49
Komentari
Podeli

Obnova brze pruge od Čelebića do Raške gore na južnoj trasi Željezničkog koridora VC trebala bi biti završena do kraja ove godine, nakon čega će vozovi saobraćati brzinom od 100 kilometara na sat.

Ova dionica dio je velikog regionalnog projekta "Obnove željeznica u BiH II", vrijednog 186 miliona eura, kojim je između ostalog predviđen remont 100 kilometara duge pruge od Konjica (Čelebići) do granice sa Hrvatskom. Realizacija projekta je počela 2009. godine kada su putem međunarodnog tendera za izvođača radova izabrane austrijske kompanije Swietelsky i Alpine Bau, koje su nastupile u konzorciju.

U skladu sa rokovima izgradnje, remont prve dionice (dužina 53 kilometra) koja ide od državne granica s Hrvatskom, Čapljine, Mostara do Raške Gore završen je i svečano pušten rad u junu ove godine.

Trenutno se izvode radovi na dionici od Raške Gore od Čelebića, kao i remont pruge na dionici Jošavka ( Banjaluka) – Kostajnica, koja je također obuhvaćena projektom obnova željeznica u BiH.

Dragan Čalović, direktor Jedinice unutar BH Željezničke javne korporacije zadužene za sprovođenje ovog projekt, za eKapiju je potvrdio da se rekonstrukcija pruga odvija prema ugovorenoj dinamici, te da se završetak radova može očekivati do Nove godine.

"Najvažniji aspekt cjelokupnog projekta obnove pruga jeste poboljšanje bezbjednosti, jer su postojale određene dionice posebno na južnom dijelu koje su predstavljale veliki problem. Također, po završetku radova, brzina vozova vratit će se na projektiranu, dakle vozovi će putovati prosječnom brzinom oko 100 km/h", kazao je Čalović za eKapiju.

On je dodao da će i željeznička pruga duga 50 kilometara, koja prolazi kroz Republiku Srpsku, od Jošavke do Kostajnice , također biti kompletirana do kraja 2012.

Rekonstrukcija željezničkih pruga finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, te Evropske investicijske banke, dok je Evropska unija pokrila troškove izrade studija i projektne dokumentacije.

Novac je raspoređen između entitetskih željezničkih kompanija u omjeru 60 posto za Željeznice Federacije BiH i 40 posto za Željeznice RS-a. Osim remonta pruga na dionicama Čelebići-Čapljina i Jošavka-Doboj, projektom je predviđena i nabavka i ugradnja signalne opreme, rehabilitacija napojnih podstanica i kontaktne mreže, te obnova osnovne telekomunikacione opreme.

Kako je ranije obnovljena pruga od Konjica do Bradine, naredni korak jeste pokretanje procedure za radove na dijelu od Bradine do Sarajeva, kako bi na ovaj način bila kompletirana cijela južna pruga od glavnog grada BiH do granice sa Hrvatskom.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.