NavMenu

Plasman na EURO donosi 10 miliona eura: Pola Savezu, pola igračima

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 20.10.2011. 13:52
Komentari
Podeli

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u slučaju plasmana reprezentacije na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj bi mogao zaraditi između osam i deset miliona eura.

Za to je potrebna pobjeda, odnosno eliminacija Portugala u dvije utakmice baraža, što bi bh. kući fudbala donijelo novčanu svotu kojom bi bili riješeni brojni problemi. Prije svega, višemilionska dugovanja nagomilana tokom niza proteklih godina.

"U ovom trenutku mi ne znamo tačno kolika bi nagrada, odnosno zarada Saveza bila za plasman na Evropsko prvenstvo. O tome odlučuje UEFA. Možemo samo pretpostavljati na osnovu nekih ranijih pokazatelja da je riječ o cifri između osam i deset miliona eura. Taj iznos, koji će biti uplaćen učesnicima Evropskog prvenstva UEFA utvrđuje se zavisno od njihovih prihoda, TV, marketinških prava i drugih izvora finansiranja", pojasnio je Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH.

Krovna fudbalska institucija u BiH i prije dvije godine bila je na dobrom putu da zaradi sličan novčani iznos zahvaljujući plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Protivnik je i tada u baražu bio Portugal, ali su "evropski Brazilci" slavili dva puta u Lisabonu i Zenici sa po 1:0.

Međutim, za razliku od prije dvije godine, kada je jedan od problema bilo i pitanje kome će i na koji način pripasti dio nagradnog "kolača" u slučaju plasmana na veliko takmičenje, ovoga puta sve je jasno definisano.

"To pitanje je definisano još na početku kvalifikacija za EP. Usvojen je Pravilnik kojim je utvrđeno da reprezentativcima i stručnom štabu pripada 50 odsto od prihoda po osnovu plasmana na EP", kaže Baković.

To ne podrazumijeva da bi svi reprezentativci dobili jednak iznos.

"Novac bi bio podijeljen proporcionalno u zavisnosti od učinka svakog pojedinca. Između ostalog, gledao bi se i broj nastupa u bh. dresu", kaže Baković.

Ostatak sredstava bio bi vjerovatno utrošen na saniranje dugova i dodatnu stabilizaciju finansijskog stanja u N/FS BiH.

A da je fudbalska reprezentacija dodatno sazrela za konačan plasman na jedno veliko međunarodno takmičenje govori i najnovija FIFA rang-lista. Bh. tim ponovo je ostvario najbolji rejting u istoriji. Nakon što je prošlog mjeseca pomakom za 17. mjesta "skočio" na 22. poziciju, na juče objavljenoj listi fudbaleri BiH su se pomakli za još jednu stepenicu i trenutno su 21. Omogućio im je to trijumf nad Luksemburgom i remi protiv Francuza. Protivnik u baražu, reprezentacija Portugala, nazadovala je za tri pozicije i sada je osmoplasirana.

Od zemalja regiona i dalje je najbolja Hrvatska, ali je nazadovala za tri mjesta i ispala iz top deset, te je sada 12. Dvije pozicije nazad pomakla se i Srbija, koja je trenutno 23. Slovenija je na 27. mjestu, a Crna Gora na 39. Od reprezentacija nastalih raspadom nekadašnje SFRJ najslabije idalje kotira Makedonija (93). Na rang-listi idalje prednjači Španija. Slijede: Holandija, Njemačka, Urugvaj, Brazil, Italija, Engleska, Grčka, Portugal i Argentina.

Na listi najboljih evropskih reprezentacija, BiH je 14. kao i prošlog mjeseca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.