NavMenu

Pet najružnijih zračnih luka na svijetu

Izvor: eKapija Srijeda, 19.10.2011. 08:25
Komentari
Podeli

Mnogima se barem jednom dogodilo da su iz nekog razloga zaglavili u nekoj zračnoj luci. To i ne mora biti toliko nepodnošljivo, osim ako nije jedna od onih s nimalo pohvalne liste.

Na stranici travelandleisure.com sastavili su listu najružnijih zračnih luka na svijetu, uz savjet - ako letite negdje s njih, uopće se nemojte truditi da ih razgledate.

Iako bi se za 90 posto zračnih luka na svijetu moglo reći da pripadaju ovoj listi, stručnjaci su zajedno s putnicima presudili i imenovali one neočekivano najružnije, navodeći i razloge za to.

1. Međunarodna zračna luka John F. Kennedy, New York

U davna vremena bio je to predivan i zadivljujući skup moderne arhitekture. Zgrada za međunarodne dolaske sadržavala je grandioznu zaobljenu dvoranu, a terminal Eero Saarinen’s TWA bio je poput raja. No, to je bilo prije 50 godina. Danas je ova zračna luka poprilično drugačija. Putnike koji dolaze dočekuju beskrajni prazni hodnici i stubišta, a daleko je i od nekada funkcionalne zračne luke. Zračnu luku John F. Kennedy opisuju i kao prljavu, oronulu te navode da znakovi smjera uopće nisu jasni. Zbog svega navedenog našla se prva na listi.

2. Zračna luka Charles de Gaulle, Pariz

Dugi, zakrivljeni, prostrani i bez potpornih supova terminal 2E u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle (dizajniran, kao i ostatak zračne luke od strane arhitekta Paula Andreua), izgledao je zadivljujuće dok se 2004. godine strop nije urušio i usmrtio četvero ljudi. Osim te katastrofe, putnici su razočarani mnogim stvarima koje ne funkcioniraju te osobljem kojem uopće nije stalo ni do čega. "U ovoj zračnoj luci pretrpio sam više 'zlostavljanja' nego u ijednoj drugoj", izjavio je kritičar i pisac Bruce Sterling. Nekako su uspjeli svu bijedu spojiti s modernom arhitekturom. Zračna luka izgleda kao žrtva četrdesetogodišnje odgode leta. A britanski dizajner je još nadodao i da svo osoblje koje tamo radi može opisati kao sociopate. Jedino pozitivno što su naveli o ovoj zračnoj luci je to što zečevi poprilično uživaju u travnjacima oko zračne luke.

3. Međunarodna zračna luka Sheremetyevo, Moskva

Terminal 2 ove zračne luke završen je prije nego je počela ljetna Olimpijada 1980. godine, događaj koji je više nego ijedan drugi događaj u povijesti rezultirao lošom arhitekturom. Zračna luka Sheremetyevo građena je '70-ih godina u "herojskom" stilu. Hodanje zračnom lukom ravno je noćnoj mori jer su svi zidovi i prolazi (u odnosu jedno na drugo), sagrađeni pod kutom od 60 stupnjeva. Zračna luka je renovirana prije nekoliko godina, ali to je samo dodatno naglasilo ružnoću ove zračne luke.

4. Zračna luka Heathrow, London

Teško je riječima opisati kako izgleda Heathrow. Terry Riley, arhitekt i bivši ravnatelj muzeja Miami Art, ovim ga je riječima pokušao dočarati: "Heathrow izgleda kao da su se sudarila četiri šoping centra." Najviše od svega svojim izgledom vrijeđa Terminal 3 izgrađen 1961. godine, u kojem putnici nagužvani sjede u prostoriji s niskim stropom sve do vremena polaska. "Nema tog stila u arhitekturi koji podržava ovako nešto", rekao je Azmi Merican, malezijski dizajner.

5. Međunarodna zračna luka Washington Dulles, Dulles

Zračna luka Dulles iz daljine izgleda odlično. Glavni terminal koji je dizajnirao Eero Saarinen i koji je dovršen 1962. godine, veličanstveni je dio zgrade. Problem je taj što ga većina putnika nikada ne vidi. Za one putnike koji presjedaju u ovoj zračnoj luci, ona izgleda kao da su se sve negativne strane ostalih zračnih luka u Americi u njoj sjedinile. Niski stropovi, tamni hodnici, deprimirajuće osvjetljenje...

magazin.hr

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.