NavMenu

Održani poslovni susreti: Pakistanci traže partnere za franšizing na području Pendžaba i BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 19.10.2011. 07:40
Komentari
Podeli

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u okviru zvanične posjete Odbora za investicije i trgovinu pakistanske pokrajine Pendžab (PBIT) Bosni i Hercegovini, organizirala je poslovne susrete privrednika iz ove pakistanske pokrajine i BiH. Na sastanku privrednika dvije zemlje, dopredsjednik Komore Bruno Bojić i direktor Odbora za investicije i trgovinu Pendžaba Jalal Hassan potpisali su Memorandum o razumijevanju između VTK BiH i PBIT-a. Poslovni susreti organizirani su s ciljem unapređenja vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje, te sagledavanja potencijala i mogućnosti za uspostavljanje viših oblika suradnje kroz zajedničke projekte i investicije.

U plenarnom dijelu susreta dopredsjednik Bruno Bojić je privrednike iz Pakistana upoznao sa funkcioniranjem komorskog sistema u BiH, te aktivnostima i uslugama Vanjskotrgovinske komore BiH. Također, on je istakao da ekonomski odnosi između prijateljske BiH i Islamske Republike Pakistan nisu na zadovoljavajućem nivou i izrazio nadu da će potpisani Momemorandum doprinijeti unapređenju suradnje dvije zemlje.

Direktor Odbora za investicije i trgovinu Pendžaba Jalal Hassan je rekao, između ostalog da će novoformirani Poslovni forum privrednika Pakistana i BiH, u narednom periodu biti održavan šest puta godišnje, te izrazio nadu da će to također doprinijeti suradnji dvije prijateljske zemlje.

Nakon plenarnog dijela u prostorijama Komore su upriličeni i poslovni razgovori između predstavnika bh. kompanija Spektar Brčko, SOKO Transmisije Mostar, ASWIN d.o.o. Sarajevo, Rima pak d.o.o. Zenica, Mladegs Pak d.o.o. Prnjavor i Centrotrans Eurolines, sa predstavnicima pakistanskih kompanija Naru Hitech Pvt Ltd, Hafiz Ayub Di Hatti, Natt Transport Company, Mak Interprizes i Mian Rice Mills.

Domaći privrednici imali su priliku obaviti poslovne razgovore sa pakistanskim privrednicima koji se bave različitim profilima poslova od investicija, preko proizvodnje i prodaje riže, te predstavnicima kompanije zainteresirane za partnerstva sa bh. lancima restorana radi zajedničkog ulaganja ili franšizinga na području Pendžaba i BiH.

Također, poslovnim susretima su prisustvovali i predstavnici kompanija koje se bave uvozom transportnih vozila i rezervnih dijelova, kao i kompanije koje se bave izvozom zlata, dijamanata, dragog kamenja, nakita, te kompanije zainteresirane za uvoz mašina i opreme iz BiH kao i za zajednička ulaganja u građevinske firme.

Inače, ukupna vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Islamske Republike Pakistan u 2010. godini je iznosila 1.741.289 KM od čega je vrijednost bh. robe izvezene u Pakistan iznosila 180.908 KM dok je uvoz iz Pakistana u BiH iznosio 1.560.392 KM. Iz toga proizilazi da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 12%. Kada je u pitanju struktura izvoza bh. proizvoda u Pakistan, najviše je izvezeno proizvoda od papirne mase, papira ili kartona (164.645 KM) i ostalih gotovih tekstilnih proizvoda (15.000 KM). U strukturi uvoza pakistanskih proizvoda u BiH dominiraju pamuk (650.000 KM) i ostali gotovi tekstilni proizvodi (437.022 KM), zatim odjeća i pribor za odjeću (120.000 KM), umjetni ili sintetički filamenti (98.000 KM), alati (52.764 KM), umjetna ili sintetička vlakna (48.882 KM) i igračke (44.966 KM).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.