Izvor: Fena | Utorak, 18.10.2011.| 14:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Kantona Sarajevo preuzela vlasništvo nad planinarskim domom na Skakavcu

(Foto: b)

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikret Musić i predsjednik Udruženja planinarskog društva "Planinar" Uzeir Merdžanović potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o davanju saglasnosti Vladi KS-a za kupovinu nekretnine koja je u vlasništvu ovog udruženja, za koju je Vlada KS-a, uz saglasnost Skupštine, osigurala 70.000 KM.

Odluku o kupovini planinarskog doma u zaštićenom području Spomenika prirode "Skakavac", nad kojim pravo raspolaganja ima Planinarsko društvo "Planinar" Vogošća, donijela je Vlada Kantona.

Dom je u ruševnom stanju, a ovim novcem društvo će izgraditi objekt za svoje potrebe na području najvišeg vogošćanskog vrha Motka (1.254 metra nadmorske visine).

Dom je trebao biti otkupljen na osnovu Zakona o proglašenju šireg zaštićenog prirodnog područja vodopada "Skakavac" kojom je utvrđena zabrana obnove devastiranog objekta planinarskog doma, a koji se nalazi iznad vodopada u prvoj zoni zaštite.

Pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Zijada Krvavac kazala je da su sve stručne analize, hidrološke i geološke, pokazale da bi se obnovom doma direktno narušio vodopad "Skakavac" kao centralna vrijednost zaštićenog područja.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić naglasio je da su pregovori o otkupu trajali dugo vremena te izrazio nadu da će planinari, koji su se pokazali kao najbolji čuvari prirode, sada dobiti bolji i ljepši dom.

Dodao je da su u završnoj fazi pregovori o otkupu planinarskog doma na Bijambarama kada će ova dva zaštićena prirodna područja biti očišćena od objekata, a Vlada KS-a će osigurati novac za izgradnju novih objekata s drugačijom namjenom, dok će sljedeći korak biti uređenje Trebevića.

Predsjednik Udruženja planinarskog društva "Planinar" Uzeir Merdžanović kazao je danas da su članovi ovog društva, kojih ima 210, pomalo tužni budući da je taj dom izgrađen još 1927. godine i devastiran je dva puta u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem ratu u BiH nakon kojeg dom nije rekonstruiran.

Naveo je da ovih 70.000 KM neće biti dovoljno za izgradnju doma, ali je također kazao da će društvo tražiti još donacija od svojih prijatelja i Općine Vogošća, a već na proljeće 2012. godine očekuje se da će biti postavljen temeljac za novi dom, koji će biti na nadmorskoj visini od 1.100 metara na suprotnom brdu od vodopada "Skakavac".

Premijer Musić naglasio je da se ovakvim projektima stvara pretpostavka za razvoj turizma, a samo konkretnim i prepoznatim projektima moguće je aplicirati za pretpristupne fondove (IPA) Evropske unije.

Sredstva za otkup doma osigurana su u budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu. O eventualnom uklanjanju devastiranog objekta planinarskog doma odlučivat će se naknadno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.