NavMenu

Todorić daje dvije milijarde eura za Mercator?

Izvor: Bankamagazin Utorak, 18.10.2011. 09:46
Komentari
Podeli

U ponedjeljak, nešto prije 12 sati, iz Agrokora je na adresu londonske ING banke poslana neobvezujuća ponuda za kupnju 50,03 posto slovenskoga trgovačkog lanca Mercator. Iako u koncernu Ivice Todorića ne žele ništa komentirati, čak ni službeno potvrditi da su ponudu predali, hrvatski Poslovni dnevnik doznaje da je ona poslana, i to netom uoči isteka roka za predaju koji je bio u 12 sati. Agrokor po dionici Mercatora nudi 221 euro, a ponuda znači automatski i objavljivanje ponude za preuzimanje. Ako se taj iznos pomnoži sa svim dionicama Mercatora, ponuda je teška 832 milijuna eura, s tim da u Agrokoru tome pribrajaju Mercatorov dug, čime se ova transakcija za njih penje na više od dvije milijarde eura.

Riječ je o poslu desetljeća za Ivicu Todorića ili čak najvažnijem događaju za koncern otkako je osnovan. Agrokor je već 20 godina u konstantnom širenju kroz akvizicije, no kad je u pitanju Mercator, priča je puno jača osim velikih brojki koje prate taj posao. Mercator je najvažnija slovenska kompanija koja je prisutna u svim državama regije, a uz pomoć njegove trgovačke mreže i slovenske su tvrtke, posebno prehrambene, imale jači prodor u regiji.

Posao desetljeća

Navodno je neobvezujuće ponude predalo desetak investitora, među kojima nema nijednoga strateškog. Slovenski mediji još su prije pisali da je dokumentaciju podigao i francuski trgovac Leclerc, no i da je to najvjerojatnije učinjeno samo radi boljeg snimanja situacije kod konkurencije (Leclerc je već prisutan u Sloveniji) te da se njegov format trgovina u potpunosti razlikuje od Mercatora. Ponuđači su uglavnom "private equity" fondovi, od kojih su najbolje ponude navodno predali MID Europa (između 155 i 170) te Warburg Pincus (oko 165 eura po dionici), a ponudu je predao i fond TPG. Agrokor, prema pisanju ljubljanskog lista Finance, u ovom poslu prate najveće europske banke: austrijske Erste i Raiffeisen, francuska Societe Generale, talijanske Intesa San Paolo, Unicredit, Mediobanco, švicarska UBS, njemačka Deutsche banka te EBRD (koji je i suvlasnik nešto više od osam posto Agrokora) i IFC (Međunarodna financijska korporacija Svjetske banke).

Todorić nije želio sniziti cijenu

Iako se posljednjih dana, kako se konačni rok za ponudu približavao, moglo čuti da je 221 euro previše za Mercator, na što su Ivicu Todorića upozorili i njegovi investitori, no vlasnik Agrokora nije želio sniziti cijenu. Toliko je za Mercator nudio i proljetos kad je udio od 23,3 posto Mercatora prodavala Pivovarna Laško, ali je na kraju taj natječaj bio poništen.

Nakon predaje neobvezujućih ponuda dalje se proces prodaje Mercatora vodi na način da londonska investicijska banka ING (kao savjetnik prodavatelja, točnije Pivovarne Laško i banaka) sa svakim od ponuđača vodi izravne pregovore, s tim da više nema jasnih rokova. Slovenski mediji spekuliraju da će proces prodaje Mercatora biti okončan do kraja godine, do kada banke imaju rok da se riješe nebankarskog dijela poslovanja (u koji ulazi i vlasništvo u trgovačkom lancu). Nakon odabira najboljeg ponuđača kupac mora dobiti i zeleno svjetlo antimonopolne agencije. Ta je institucija (koja djeluje u sklopu slovenskog ministarstva gospodarstva) proljetos blokirala Agrokor, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se u slučaju najnovije (vjerojatno i posljednje) epizode o prodaji Mercatora ovaj put ponašati politički establišment. Aktualna garnitura je na odlasku i teško da se mogu zadržati na vlasti, a izvanredni izbori su 4. prosinca.

Poslovni dnevnik/Bankamagazin

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.