NavMenu

Željeznice FBiH zanemarile modernizaciju

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 18.10.2011. 08:50
Komentari
Podeli

Talgo vozovi, nakon više odgađanja, treba da budu na prugama krajem godine, najavili su iz "Željeznica FBiH".

U Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH i pojedini članovi Komiteta za nadgledanje projekta "Talgo" tvrde da je osnovni razlog skoro jednogodišnjem kašnjenju puštanja u saobraćaj ovih modernih vozova loša organizacija i to što je nova uprava "Željeznica FBiH" zanemarila ovaj projekat.

Za nabavku devet talgo garnitura za "Željeznice FBiH" potpisan je kreditni ugovor sa Vladom Španije vrijedan 66,7 miliona eura. Potpisan je na 15 godina, uz grejs period od sedam godina.

Izet Mehinagić, pomoćnik ministra prometa FBiH, rekao je da su naše pruge dobre za talgo vozove, završena je ugradnja opreme za njihovo održavanje, a Vlada FBiH riješila je pitanje plaćanja PDV-a revolving fondom budžeta.

"Ne sporim složenost projekta, ali osnovni razlog zašto je došlo do zastoja od maja prošle godine, kada je došlo do promjene uprave `Željeznica FBiH`, je izostanak predanosti projektu. Koncentrirali su se na konsolidaciju stanja, a malo su zanemarili druge projekte. Posljedica je što prolazi grejs period u kojem je trebalo koristiti talgo vozove. Htjeli smo da 2010. godine građani imaju vrhunski servis", kazao je Mehinagić.

Dodao je da su prve garniture stigle prošle godine, a ostatak se očekuje do kraja ove, mada je septembar bio pominjan kao termin.

"Uprava je tražila da se odgodi isporuka. Još se čekaju dozvole od Hrvatske i Srbije. I tu se ne radi kako treba. Postoji spremnost Hrvatske i Srbije, ali nije dobro iskorištena", istakao je Mehinagić.

Zijad Sinanović, član Komiteta za praćenje projekta "Talgo" iz Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da će skoro godinu kako nije održana sjednica komiteta pa nije čudo što kasni i projekat, dodavši da je u februaru talgo trebalo da bude uključen u saobraćaj prema Beogradu.

"Bio je neozbiljan i neorganizovan pristup projektu. Nabaviti kompozicije, a nemati sve pripremljeno je stvar loše organizacije. Isto će se desiti i sa `Željeznicama RS`", dodao je Sinanović.

Smatra da je pitanje i da li je trebalo sada ići u nabavku talgo vozova.

"Krenulo se s tim, a radnici štrajkuju jer nemaju platu. Govori se da se građanima htjela obezbijediti kvalitetnija usluga, a onda se prijeti da će se tim građanima zavući ruka u džep odvajanjem novca od goriva za održavanje željeznica. Željeznice postaju vreća bez dna. Problem je komforno ponašanje menadžmenata", istakao je Sinanović.

Iz "Željeznica FBiH" odgovoreno je da realizacija projekta ne zavisi od njih već se čeka na dozvole za saobraćaj talgo garnitura od željezničkih uprava Hrvatske, Srbije i Mađarske, što je u toku pa se nadaju da će talgo početi saobraćati do kraja godine.

Nismo saznali da li će i kako ministarstvo prometa i komunikacija FBiH reagovati na kašnjenje uvođenja talgo vozova, jer nam se ministar Enver Bijedić nije javio na telefon. Prošle godine zaključen je ugovor za nabavku četiri talgo garniture i za "Željeznice RS". Iz ove kompanije juče nismo uspjeli dobiti odgovore u kojoj je fazi realizacija ugovora, pišu Nezavisne.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.