NavMenu

Sarajevo: Otvoreno predstavništvo slovenačkog preduzeća "Unior"

Izvor: eKapija Utorak, 18.10.2011. 15:25
Komentari
Podeli

U Sarajevu je jučer otvoreno predstavništvo slovenačkog preduzeća "Unior" koje će se baviti savjetovanjem, proizvodnjom, te upravljanjem projektima u sektorima energetike, industrije i rudarstva.

Unior Savjetovanje i trgovina BH d.o.o. će aktivno kroz transfer znanja, konsalting zajedno sa partnerima iz cijele Bosne i Hercegovine, raditi na razvoju elektro-energetskog sektora Bosne i Hercegovine.

"Svjesni smo da Bosna i Hercegovina ima savremenu energetsku politiku sa dugoročnom vizijom i jasnim usmjerenjem u ostvarivanje održivog razvoja. Zato dioničko društvo Unior vidi izuzetnu priliku u tome da odigra važnu ulogu kao vezni član prilikom sprovođenja većih projekata koji se dotiču sektora energetike, industrije i rudarstva, prenosa EU dobrih praksi iz Slovenije i Evropske Unije u vašu državu, razvoj novih proizvoda, a time i ostvarivanjem novih radnih mjesta. I upravo zbog svega toga smo odlučili da udružimo snage", kazao je tokom prezentacije Gorazd Korošec, predsjednik Uprave Unior.

Iz "Uniora" ističu da energetski sektor u BiH ima enorman razvojni potencijal, da BiH jedina u regiji ima pozitivan bilans izvoza električne energije, kao i da je osma zemlja u Evropi sa aspekta hidrocentrala, koje trenutno koristi nešto više od jedne trećine (37 posto).

Također, procjenjuje se da BiH ima najveće potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (vjetar, solarna energija, energija iz biomase, te geotermalna energija) na Balkanu, koji su ujedno i 30% veći od EU prosjeka. Pored toga, BiH ima i više od šest milijardi tona rezervi uglja, lignita i treseta.

"Dioničko društvo Unior na međunarodnom području nastupa sa svih pet programa. Međunarodno smo priznata kompanija koja ima dugogodišnje preduzetničko iskustavo na tržištima bivše Jugoslavije, a u posljednjih 20 godina na području i Evropske unije kao i svjetskom tržištu. Također, Unior ima iskustvo u pristupnim pregovorima sa EU i podršku politike da se preduzetničko povezujemo. Ponosni smo na dobru saradnju sa nekim bosanskohercegovačkim preduzećima, i sada je Unior prisutan na čitavom tržištu bivše Jugoslavije s programom Ručni alati“, istakla je Andreja Vidić, direktorica novosnovanog preduzeća Unior BH, dodajući da Unior već ima već nekoliko uspješnih projekata iz kogeneracije, fotovoltaika, biomase itd.

Budući da sarađujemo sa mnogim važnim partnerima na više projekata, sebe vidimo kao poveznu kariku za izvođenje većih projekata koji se tiču sektora energetike, industrije i rudarstva, te prijenosa EU dobrih praksi iz Slovenije i Evropske Unije.

Sjedište firme biće u Sarajevu, a djelovaće i na području Republike Srpske i Federacije BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.