NavMenu

Brza pruga od Sarajeva do Bradine gradi se od viška novca

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.10.2011. 15:46
Komentari
Podeli

Austrijske kompanije koje su 2009. godine dobile posao obnove 165 kilometara željezničke pruge u BiH nisu iskoristile ukupan kredit stranih finansijera, pa će ostatak novca biti uskoro iskorišten za izgradnju nove dionice od Sarajeva do Bradine.

Ovu informaciju je za eKapiju potvrdio Dragan Čalović, direktor Jedinice za implementaciju regionalnog projekta "Obnova željeznica u BiH II", koja je uspostavljena u okviru BH željezničke javne korporacije (BHŽJK).

Posjećamo, u Bosni i Hercegovini su prije dvije godine potpisani ugovori za rekonstrukciju pruge na dionicima Konjic-Raška Gora, Raška Gora-Čapljina i Jošavka-Kostajnica, te dva ugovora koja su podrazumijevala nabavku i ugradnju signalne opreme i rehabilitaciju napojnih podstanica i kontaktne mreže. Prva dionica rekonstruisane pruge u dužini od 53 km na relaciji Državna granica s Republikom Hrvatskom- Čapljina-Mostar-Raška Gora već je puštena u rad, dok su radovi na ostalim dionicama u toku.

Ukupna sredstva koja su osigurana od strane Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke iznose 156 miliona eura, a ponuda konzorcija Swietelsky i Alpine Bau iz Austrije bila je znatno jeftinija u odnosu na predračun. Tako se, suprotno praksi po kojoj je često potrebno obezbijediti dodatni novac za završetak radova, u ovom projektu pojavio – višak.

Čalović objašnjava da je nekoliko faktora utjecalo na to da se kompanije na međunarodni konkurs pojave sa vrlo povoljnim ponudama.

"Svi tenderi, od rekonstrukcije pruge od Konjica do Čapljine, dionice Jošavka – Kostajnica, do ugradnje signalizacije, raspisani su tokom 2009. koja je bila godina recesije. To je također godina u kojoj je drastično pala i cijena građevinskog materijala. Jedan od razloga povoljne ponude jeste i velika konkurencija. Oko 40 kompanija se prijavilo na konkurs, pa su radi boljeg pozicioniranja nudili i popuste, koji su uobičajni prilikom javne nabavke kod većeg paketa radova", ističe Čalović.

Nakon što je potpisan ugovor sa izvođačima, na raspolaganju je ostalo oko 40 milioan eura, što uz 10 miliona namjenskih sredstva od EBRD-a, devet miliona iz IPA fonda, te 12 miliona dolara od OPEC fond čini oko 70 miliona eura.

"Ova sredstva će biti iskorištena za obnovu pruge od Sarajeva do Bradine, čime bi kompletirali remont takozvane južne pruge koja ide od Sarajeva do granice sa Hrvatskom. Drugi dio sredstava namijenjen je za signalizaciju i stanično osiguranje na stanicama od Doboja do Banjaluke", kazao je Čalović.

Bosanskohercegovačka željeznička javna korporacija trenutno provodi postupak javne nabavke za konsultantske usluge na ovom projektu. Glavni zadatak odabrane konsultantske kuće bit će priprema tenderske dokumentacije, nadzor nad radovima te asistencija u implementaciji projekta. Nakon izbora konsultanta, početkom naredne 2012. godine može se očekivati i objava javnog poziva za izvođenje radova.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.