Izvor: eKapija | Petak, 14.10.2011.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zajednički projekat BiH i Crne Gore: Predstavljen rad Centra za razvoj turističkog itinerera

Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) predstavila je danas privrednicima s područja općine Stari Grad Sarajevo rad Centra za razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore (TP centar).

Taj centar uspostavljen je u Komori u okviru projekta “Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore”.

Prema riječima direktora Centra za evropske integracije i odnose s inozemstvom u Komori i voditelja projekta Esada Ibiševića, rad TP centra bit će usmjeren ka unapređenju privrednog razvoja jedanaest općina iz BiH i Crne Gore.

Naglasak će biti stavljen na turizam i ruralni sektor, povećanje razmjene turista i robe, jačanje saradnje između turističkog i poljoprivrednog sektora, te većem iskorištavanju lokalnih resursa i stvaranju većeg broja brendiranih nacionalnih proizvoda.

Osnovna djelatnost TP centra je pružanje stručnih usluga i povezivanje partnera u turizmu i ruralnom razvoju, zatim razvoj baze podataka o turističko-ugostiteljskim i poljoprivredno-prehrambenim kompanijama, kreiranje i promoviranje turizma i brendiranih proizvoda, te organizovanje itinerera u prekograničnom području.

U okviru aktivnosti Centra održavat će se i razvijati partnerski odnosi, sakupljati i distribuirati informacije o turističko-ugostiteljskom i agroindustrijskom sektoru.

U planu je i izrada web-portala, organiziranje seminara i praktičnih vježbi s ciljem unapređenja vještina polaznika, organizovanje info-dana, kao i izrada publikacija i širenje informacija.

Itinerer polazi iz Općine Stari Grad, zatim ide kroz Konjic, Jablanicu, Mostar, Čapljinu, Stolac i Trebinje u BiH, i nastavlja kroz Nikšić, Kotor, Herceg Novi i Tivat u CG.

Itinereri u Starom gradu bit će postavljeni na Žutoj tabiji, Kovačima, Muzeju Alije Izetbegovića, Hadži Sinanovoj tekiji, Kući Alije Đerzeleza, Svrzinoj kući, Staroj pravoslavnoj crkvi, Baščaršiji, Katedrali, Crkvi Presvete bogorodice, Muzeju Sarajeva 1878.-1918, Latinskoj ćupriji, Turbetu Jedileri, Crkvi Svetog Ante i završit će kod pivare.

U planu je organizacija prezentacija i u ostalim općinama, kako bi se uključio što veći broj privrednika u realizaciju projekta, rečeno je na prezentaciji.

Projekt "Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore” finansira se u okviru programske linije Evropske unije “Program prekogranične saradnje BiH-Crna Gora, IPA - komponenta II”, a vrijednost projekta je 219.605 eura.

Partner Privredne komore Kantona Sarajevo u realizaciji projekta je Montenegro Biznis Alijansa iz Crne Gore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.