NavMenu

EFT Trebinje: Prva privatna kompanija na tronu u trgovanju električnom energijom

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.10.2011. 14:51
Komentari
Podeli

Finasijska kriza nija zaobišla ni najveće, međutim mnogi od njih se još uvijek čvrsto drže na nogama i koračaju naprijed. Najbolji primjer je kompanija Energy Financing Team Trebinje (osnovana od strane Grupacije EFT) koja i pored uticaja finansijske krize na ukupne rezultate poslovanja u 2010. godini je zadovoljna.

Ranko Čokorilo, prvi čovjek EFT Trebinje za ekapija.ba kaže da nakon zemljotresa u Japanu i zatvaranja nuklearnih elektrana je došlo do naglog skoka cijena električne energije, što će umnogome uticati na ukupan poslovni rezultat u 2011. godini.

No, bez obzira na sve, ne okreću se nazad- idu dalje. Najveći kupac EFT-a u 2010. godini u BiH je kompanija B.S.I. d.o.o. Jajce, dok je najveći kupac u inostranstvu Energy Financing Team (Switzerland) AG, St Gallen, Švajcarska.

"Najveći kupac u 2011. godini u BiH je JP Elektroprivreda HZ HB Mostar, a najveći kupac u inostranstvu Energy Financing Team (Switzerland) AG, St Gallen, Švajcarska", kaže Čokorilo, naglašavajući kako se otvaranjem tržišta električne energije u BiH stvaraju uslovi za povećanje obima trgovine, što utiče na naše daljne planove.

EFT je optimistična, te su i dalji planovi vezani za dinamiku otvaranja tržišta električne energije u BiH.

"Namjera kompanije je kupovina što više raspoloživih viškova električne energije u BiH i veći dio prodati u BiH (EP HZHB i kvalifikovanim kupcima), a ostatak izvesti", kaže Čokorilo, dodajući kako u drugoj polovini 2011. godine pružaoci javne usluge (tri elektroprivrede u BiH) neće više biti u obavezi snabdijevati kvalifikovane kupce po tarifnim cijenama i mi tu vidimo priliku da povećamo prodaju u BiH.

Od projekata koji su u fazi realizacije, odnosno TE Stanari i HE Ulog, Čokorilo očekuje da nakon ulaska u pogon stabilizuju uslove trgovanja, odnosno kada TE Stanari i HE Ulog uđu u pogon EFT će imati vlastitu proizvodnju i neće u potpunosti zavisiti od drugih proizvođača.

EFT u brojkama

Kompanija EFT Trebinje je u 2010. godini nabavila u BiH 1.580.544 MWh električne energije, od čega je izvezeno 1.350.182 MWh ili 85,43%. Navedena količina izvoza čini 27,65 posto ukupnog izvoza električne energije iz BiH, što je svrstalo kao prvu na listi izvoznika električne energije iz BiH.

"U prvih devet mjeseci 2011. godine nabavili smo u BiH 1.635.127 MWh električne energije, što je u odnosu na prvih devet mjeseci 2010. godine (1.257.752 MWH) povećanje za 30 posto. Izvoz za prvih devet mjeseci iznosi 735.937 MWh, ili 45.01 posto nabavljene energije u BiH. Izvoz je u odnosu na prvih devet mjeseci 2010. godine (1.093.650 MWh) smanjen za 33 posto, ali je zato prodaja u BiH u istom periodu povećana za 436 posto (januar – septembar 2011 - 942.439 MWh; januar – septembar 2010 -175.690 MWh)", naglašava Čokorilo.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.