NavMenu

Dogovorena razmjena podataka o izvozu roba između BiH i Hrvatske

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.10.2011. 13:28
Komentari
Podeli

Predstavnici Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH i Carinske uprave Republike Hrvatske dogovorili su danas razmjenu podataka o izvozu roba kako bi se spriječio fiktivni izvoz iz BiH i Republike Hrvatske, a na osnovu kojega se traži povrat PDV-a.

(Hrvoje Čović i Miro Džakula)

BiH i Republika Hrvatska imaju granicu dugu oko 1.000 KM i 30 graničnih prelaza. Ujedno Hrvatska je zemlja s kojom BiH ima najveću robnu razmjenu, pa je razumljivo da postoje veliki interesi za krijumčarenje raznih vrsta roba. Zato su danas razmijenjene informacije o rizičnim poreskim obveznicima koji će u budućem periodu biti pod posebnom prismotrom, saopćeno je iz UIOBiH.

Također, dogovoreno je da će na svim graničnim prelazima gdje se odvija promet roba između BiH i Hrvatske, na dnevnom nivou biti vršena razmjena podataka o svim uvozima i izvozima roba, te sravnavanje tih podataka u cilju otkrivanja krijumčarenja roba i fiktivnog izvoza.

Vršilac dužnosti direktora UIO Miro Džakula istakao je važnost danas postignutog dogovora jer su u BiH zahtjevi za povrat PDV-a u toku 2011. porasli za 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Opravdano se sumnja da je jedan dio izvoza bio fiktivan jer smo u nekoliko zadnjih akcija koje smo uspješno proveli s kolegama iz SIPA-e i Granične policije BiH otkrili i fiktivni promet između BiH i Hrvatske", kazao je Džakula.

Direktor Carinske uprave Republike Hrvatske Hrvoje Čović rekao je na današnjem sastanku da je njegova država izuzetno zainteresovana za uspostavljanje bliže saradnje između carinskih službi dvije zemlje.

"Hrvatska će već od 1. jula 2013. godine postati vanjska granica Evropske unije, a budući da je naša granica najduža upravo sa BiH, jasno je da smo više nego zainteresovani da sa carinskom službom BiH uspostavimo posebnu saradnju u smislu razmjene podataka o uvozu i izvozu roba i rizičnim poreskim obveznicima“, rekao je Čović.

Ova posebna razmjena podataka započinje već tokom ovog mjeseca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.