NavMenu

Investitori stižu u "Celpak"

Izvor: Fokus Četvrtak, 13.10.2011. 09:01
Komentari
Podeli

Dvodnevna posjeta privredne delagacije Kine opštini Prijedor po svemu sudeći urodila je plodom. Delegacija ove zemlje, koju je predvodio Šen Ji, privredni konsultant iz kineskog grada Tanšana, nakon upoznavanja o uslovima investiranja u ovu opštinu izrazila je zainteresovanost za preuzimanje slobodnog neizgrađenog prostora u industrijskoj zoni "Celpak", gdje bi bila formirana bescarinska zona, potvrdili su u Kabinetu načelnika opštine Prijedor.

"Sa članovima kineske delegacije protekla dva dana razgovarali smo oko izgradnje slobodne carinske zone u Prijedoru koju bi oni u potpunosti preuzeli i u koju bi investirali privredni kolektivi iz ove zemlje", rekao je načelnik opštine Prijedor, Marko Pavić. On je napomenuo da je rano govoriti o iznosu budućih investicija, ali se predviđa da bi, ukoliko bude sve teklo po planu, posao u bescarinskoj zoni moglo naći čak dvije hiljade Prijedorčana.

"Poslovi su još u početnoj fazi, ali mi smo već formirali radnu grupu sastavljenu od predstavnika iz Kine i naše opštine, koja će voditi dalje aktivnosti ", naglasio je Pavić.

Kinezi su zainteresovani za ulaganja u oblasti elektronske industrije. Namjere su im da sagrade cijeli kompleks pogona za proizvodnju i sastavljanje kineskih proizvoda iz oblasti elektronske industrije, prije svega kompjutera, mobilnih telefona, televizora i tome slično. Većina robe, odnosno dvije trećine, išlo bi u izvoz, dok bi preostali dio bio namijenjen domaćem tržištu.

Kako saznajemo, neizgrađeni prostor industrijske zone u "Celpaku", za koji su zainteresovani Kinezi, obuhvata oko sedam hektara zemljišta na kojem je izgrađena potpuna infrastruktura, od struje, vode, kanalizacije, telefona prilaznog puta do željeznice, a dok ne izgrade svoje pogone na raspolaganju će imati i kancelarijske prostorije u bivšoj zgradi uprave "Celpaka".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.