NavMenu

Primjedbe Vlade BPK na Prostorni plan FBiH

Izvor: eKapija Srijeda, 12.10.2011. 15:32
Komentari
Podeli

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na posljednjoj sjednici razmatrala je Izvještaj o provedenim aktivnostima na izradi Prostorne osnove Prostornog plana Federacije BiH za period 2008.-2028. godina.

Kako je saopćeno, Vlada BPK-a uputit će Vladi Federacije BiH niz primjedbi i zahtjeva koje se odnose na Nacrt Prostornog plana Federacije.

"Osim izgradnje magistralnog puta te hidroenergetskih objekata na rijeci Drini, u predloženom Prostornom planu izostavljene su sve bitne komponente od ključnog značaja za budući razvoj ovog prostora za koji je prostorni plan veoma oskudno riješen - bez planirane željeznice, gasifikacije, pa čak i aerodroma, zbog firmi koje su izvozno orijentirane i kojima treba omogućiti brzu dostavu robe, a Prostorni plan je dokument koji treba da predvidi sveukupni budući razvoj", pojasnio je ministara za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a Božidar Semiz.

Istakao je da su negodovanja bila izražena i na javnoj raspravi dodajući da je Vlada BPK-a sve još jednom sagledala i uputila zahtjev Federalnoj vladi da se nanovo pristupi ovom problemu.

"Primjedbe, sa zahtjevom da se one ugrade u Prostorni plan Federacije, uključuju i izgradnju putnog pravca Sarajevo-Prača-Hrenovica-Goražde kao brze ceste, a ne magistralnog puta kako je planirano. Tu je i povezivanje BPK Goražde preko Čajniča i Pljevalja s autoputem Bar-Boljare u Crnoj Gori, kao i povezivanje Federacije BiH sa željezničkom prugom Beograd-Bar preko teritorije BPK-a Goražde", istakao je ministar Semiz.

Osim toga, dodao je ministar, preduvjeti za razvoj su i širenje gasne mreže radi uspostavljanja sistema snabdijevanja prirodnim gasom na ovom području, planiranje prostora za proizvodnju električne energije korištenjem alternativnih izvora energije, povećanje stepena iskorištenosti postojećih i uspostava novih industrijskih i proizvodno-poslovnih zona.

Tu je i istraživanje i ekploatacija mineralnih sirovina, planiranje prostora za izgradnju sanitarne deponije, planiranje sistema za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, iskorištavanje postojećih potencijala za razvoj različitih grana turizma te uspostavljanje zaštićenih prirodnih oblasti na ovom prostoru i evidentiranje i zaštita svih značajnih objekata kulturno-historijskog naslijeđa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.