NavMenu

Najveći potrošači energije stambeni i uslužni sektor

Izvor: eKapija Utorak, 11.10.2011. 15:10
Komentari
Podeli

U okviru projekta "Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma - EUbuild Energy Efficiency", Privredna komora Kantona Sarajevo organizirala je 11. oktobra u svojim prostorijama treći po redu okrugli sto posvećen temi "Finansijski instrumenti za finansiranje energetske efikasnosti u zgradarstvu u Bosni i Hercegovini", koji je ovaj put okupio predstavnike javnog i nevladinog sektora.

Nakon uvodnih izlaganja Rusmire Mandić, koordinatorice projekta "EUbuild Energy Efficiency" i Azrudina Husike, konsultanta na projektu, uslijedila je rasprava učesnika okruglog stola.

Diskutovalo se o trenutnoj situaciji na polju energijske efikasnosti u Bosni i Hercegovini i okruženju, s fokusom na potrošnju energije u stambenom sektoru i uslužnoj oblasti. Istraživanja pokazuju da se ukupna potrošnja energije u Kantonu Sarajevo u posmatranom periodu od 2000. godine do 2009. godine povećala za 20-30%. Najveću potrošnju bilježe upravo stambeni i uslužni sektor, dok je potrošnja energije u industriji neznatna.

Stručnjaci, na osnovu provedenih analiza, tvrde da je moguće ostvariti uštede u stambenom sektoru i do 60%, zavisno od predloženih mjera i uz razumne troškove.

Iako se radi o znatnim troškovima potrebnim za građevinske radove, benefiti povećanja energijske efikasnosti u zgradarstvu su višestruki, počevši od povećanja zaposlenosti, smanjenja vanjskotrgovinske razmjene, poboljšanja sigurnosti snabdijevanja električnom energijom do smanjenja emisije zagađujućih materija u zrak.

Jedan od ciljeva projekta EuBuild je kako razviti što povoljnije instrumente i mehanizme finasiranja projekata energetske efikasnosti u BiH i regiji, te će pojedini zaključci sa ovog skupa ući u zajednički vodič koji će sačiniti sve zemlje partneri na projektu, a vodič će između ostalog sadržavati postojeću legislativu i podsticaje vlada i drugih organizacija svake države posebno.

Pomenuti projekat, potpomognut sredstvima EU, je drugi po redu projekat koji Komora imlementira iz oblasti energijske efikasnosti u zgradarstvu. Lider projekta je IMSAD - Asocijacija firmi proizvođača građevinskog materijala Turske, dok je bosanskohercegovački partner na projektu Privredna komora Kantona Sarajevo. Ostali partneri su: Evropski Savjet proizvođača građevinskog materijala iz Belgije, Centar za energetsku efikasnost Albanije, Centar za energetsku efikasnost Makedonije, Privredna komora Beograd, Asocijacija poslodavaca Crne Gore.

Pridruženi partneri Privredne komore Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine na projektu EUbuild ENERGY EFFICIENCY su: Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo, Ekonomski institut Sarajevo, Općina Novi Grad, Udruženje arhitekata RS i REIC (Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.