NavMenu

Tone u zemlju: Big Ben sve više podsjeća na Kosi toranj u Pisi

Izvor: Večernji list Utorak, 11.10.2011. 08:21
Komentari
Podeli

Big Ben još je od 1858. godine, kad je dovršen, jedan od simbola Londona, Engleske, i Ujedinjenog Kraljevstva. No, kako piše Telegraph, desetljeća podzemnih radova na području ispod tornja, uključujući gradnju kanalizacije tijekom šezdesetih godina 19. stoljeća i parkirališta za zastupnike u sedamdesetima, učinila su svoje.

96 metara visoka građevina počela je tonuti u zemlju, i to nejednako, pa je u zemlju više propala na sjevernoj nego na južnoj strani. Otkriveno je to u izvješću kojeg je naručila Londonska podzemna željeznica i Parlament. Izvješće je dovršeno još 2009. godine, no objavljeno je tek sada.

Ne samo da toranj propada, već to čini sve većom brzinom. Od 2003. godine nagib se povećava za 0,9 mm na godinu, dok je prije toga dugogodišnji prosjek bio 0,65 mm. Danas je Big Ben prema sjeverozapadu nagnut za skoro pola metra, što je dovoljno da se nagib može vidjeti golim okom. Štoviše, sve više turista koji se fotografiraju uz njega to primjećuju.

"Nagib možete vidjeti ako stojite na Trgu Parlamenta i gledate u smjeru istoka, prema rijeci. Čuo sam turiste koji se fotografiraju kako govore "Mislim da nije baš uspravan" - i poprilično su u pravu , ispričao je John Burland s londonskog Imperial Collegea koji je i sam radio na Big Benu, ali i na Pisi.

Međutim, ne treba paničariti, jer nastavi li Big Ben tonuti ovim tempom, trebat će mu oko 4000 godina da dosegne nagib Kosog tornja u Pisi, a još više da se sruši.

"Ako bi se brzina povećala, morali bismo potražiti rješenje, ali mislim da ne trebamo išta činiti još koju godinu", bezbrižan je Burland.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.