NavMenu

Krajem oktobra počinje izdavanje ATA karneta u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli

Izvor: eKapija Subota, 08.10.2011. 09:24
Komentari
Podeli

ATA karnet, jedinstveni međunarodni carinski dokument kojim se omogućava privremeni uvoz najvažnijim grupama roba kojima se trguje u svijetu, osigurao je i Bosni i Hercegovini mjesto na međunarodnim izložbama i sajmovima, kulturnim manifestacijama i prezentacijama.

ATA karnet pojednostavljuje carinski postupak i omogućava korištenje jedne isprave za sve carinske transakcije. Plaćanje carine i drugih dažbina, poreza ili polaganja depozita, uobičajeno kod privremenog uvoza u određene zemlje, nepotrebno je.

Važenje ATA karneta do jedne godine omogućuje njegovo višestruko korištenje za privremeni uvoz evidentirane robe u jednu ili više zemalja članica ATA sistema.

Pored navedenih direktnih prednosti korištenja, ATA karnet je korisnicima pružio i mnoge indirektne pogodnosti kao što si osvajanje novih kupaca i tržišta u inostranstvu, sportskim društvima je olakšao učestvovanje na međunarodnim sportskim takmičenjima, pozorištima je olakšao gostovanja na međunarodnoj sceni, umjetnicima je olakšao izlaganje umjetničkih djela na međunarodnim izložbama te učestvovanje na čitavom nizu međunarodnih festivala i dr.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, koja konstantno poboljšava svoje usluge, osigurala je resurse i razvila novu aplikaciju koja će krajem oktobra omogućiti izdavanje ATA karneta i u uredima Vanjskotrgovinske komore u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli. Korisnicima ATA karneta iz regija gdje Vanjskotrgovinska komora BiH ima svoje urede ova mogućnost će olakšati proceduru izdavanja ATA karneta.

Od početka izdavanja ATA karneta u Bosni i Hercegovini – 18. aprila 2011. godine – do kraja augusta izdato je ukupno 394 ATA karneta, 6.594 dodatna lista, a ukupna vrijednost privremeno izvezene robe je 6.090.624,00 KM. Uz podatak o 640 obrađenih zahtjeva za izdavanje karneta, to najvjernije predočava važnost ove usluge, piše Infokom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.