NavMenu

Dodjeljene književne nagrade "Fra Grgo Martić"

Izvor: eKapija Srijeda, 05.10.2011. 16:39
Komentari
Podeli

Dodjela književne nagrade "Fra Grgo Martić" za 2011. održana je prije nekoliko dana u Kreševu. Ovogodišnji lauerati su Fadila Nura Haver iz Sarajeva koja je za najbolju knjigu poezije dobila nagradu u iznosu od 7.000 KM. Vlado Kudić iz Prozora nagrađen je sa istom iznosom i to za najbolju knjiga proze.

Nagrađeni su još i Zlatko Lukić iz Banjaluke koji je dobio nagradu od 2.000 KM za najbolji književni rad inspiriran likom i djelom fra Grge Martića ili Bosnom Srebrenom, te Ranko Pavlović iz Banjaluke koji je dobio nagradu za najbolju knjigu za djecu.

Aida Šečić iz Travnika dobitnica je nagrade u kategoriji najbolja zbirka poezije – prvijenac dok je Lidija Pavlović-Grgić iz Konjica nagrađena za najbolju knjiga proze – prvijenac. Njima je pripala nagrada od po 1.000 KM.

Jedna od laureata Pavlović-Grgić ističe da joj je ova nagrada bilo jedno divno iznenađenje. Rukopis je kaže, bez prevelikih očekivanja poslala na natječaj i to na nagovor kolega koji su čitali njene neobjavljene priče.

"Htjela sam malo pričekati s tim pričama i ove godine objaviti knjigu pjesama. Ali, dogodilo se nešto o čemu uopće nisam razmišljala. Doživjela sam pozitivan šok kad sam saznala da sam među ovogodišnjim laureatima", priča nam Pavlović-Grgić.

Ovo joj je ističe, i velika čast jer su o njoj na anonimnom natječaju odlučili ugledni književnici i profesionalci u žiriju kao što je Dragan Marjanović, Stevan Tontić i Amir Brka.

Govoreći o važnosti ovakvog podržavanja kulture u vremenu kada to nije praksa nego izuzetak kaže da je upravo zbog toga pravo čudo da netko, poput obitelji Stanić, svoja sredstva, profesionalizam i dobru volju ulaže u književnost i kulturu uopće, promovirajući domaće autore. Posjetimo, osnivač i financijer Fondacije Fra Grgo Martić je Svjetlan Stanić, vlasnik Stanić grupe.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.